6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Dilekler tutulup ateşler yakıldı

Her yıl 6 Mayıs günleri kutlanan ‘Hıdrellez’, Balıkesir’in Edremit ilçesinde de ateş yakılarak kutlandı.

Gece saatlerinde dere kenarında yakılan ateşler yüzünden itfaiye ekipleri zor anlar yaşadı. Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biri olarak tüm ülkede etkinliklerle kutlanarak karşılanıyor.

Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak ta adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmakta. Soğuk tulumba mevkii Edremit Çayı kenarına gece saatlerinde gelen vatandaşlar, çeşitli yerlerde ateş yakarak, yıllardan beri süregelen ateşten atlama geleneğini sürdürmek istedi. Çok sayıda kadın, taşlarla ev yaptı ve dileklerde bulundu.

Yakılan ateşler zaman zaman büyüyerek çevreye zarar verecek düzeye ulaştı ve itfaiye ekipleri defalarca alarma geçerek yakılan ateşlere müdahalede bulundu. Zor bir gece geçiren Edremit İtfaiyesi ekipleri, sabah saatlerinde rahat bir nefes aldı. Resmi hıdrellez etkinlikleri, akşam saat 17.00 civarında Zeytinli Çayı kenarında gerçekleşen gösteriler, yarışmalar, piknik ve eğlence programları ile son buldu. Kutlamalara, ilçe protokolü ve yüzlerce vatandaş katılım gösterdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 17:44:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?