7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Diyabet bilgilendirme toplantısı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, okullarda verdiği madde bağımlılığı ve sigaranın zararlarıyla ilgili konferanslarla büyük takdir toplayan Dr. Cafer Tuncer, şimdi de diyabet eğitimine başladı.

Öğretmenler mahallesindeki Keskin Otel’de topladığı 50 diyabetliye eğitim veren Tuncer, şeker hastalarının yüzde ellisinin hastalığının farkında olmadığını söyledi.

Bu güne kadar çok sayıdaki okulda madde bağımlılığı ve sigaranın zararlarını içeren konferanslar veren Ören sağlık ocağı tabibi Dr. Cafer Tuncer, diyabetlileri eğitmeye başladı. Ören Sağlık Ocağı bölgesindeki 50 hastaya telefonla ulaşan Dr. Cafer Tuncer, 2 saatlik konferans verdi. Şeker hastalarının kendilerini eğitmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Cafer Tuncer, “Şeker hastalığının yan etkilerinden korunmak için kendimizi eğiteceğiz ve hastalığı iyi takip edeceğiz.

Şeker hastalığı görme kayıplarına ve böbrek yetmezliğine neden olacağı gibi, bacak kesilmesi gibi organ kayıplarına da yol açmaktadır. Bunun için şeker hastaları yaşam kalitelerini yükseltmeli. Diyabetlilerin yalnız yüzde 50’si hastalığının farkında. Bazı ülkelerde diyabetli oranı yüzde 80’lere çıkmaktadır. Dünyada şeker hastalığından her 30 saniyede bir kişinin bacağı kesilmektedir. Şekerli olanlarda enfeksiyon hastalıkları kolaylıkla iyileşmez. Şeker hastaları gıdalarla aldıkları şekeri yakamadıkları için kanda şeker yükselmektedir.

Kanda yükselen şeker de organ hasarlarına neden olmaktadır. Bir insanda açlık şekeri 110, tokluk şekeri de 140’ın altında ise şeker normaldir. Bir insanın açlık şekeri 126 ve tokluk şekeri de 200’ün üzerinde ise bu insan şeker hastasıdır. Bu insanlar mutlaka bir doktora başvurmalıdır. Şeker hastalığı bir ölçümle belli olmaz. Stres de şekeri etkiler. Bazı ağrı kesiciler de şekeri etkilemektedir. Bunun için leblebi gibi ağrı kesici haplar almayın. Şeker hastaları yedikleri ve içtiklerine dikkat etmelidirler” dedi.

Dr. Cafer Tuncer’e teşekkür eden memur emeklisi İrfan Aktan, “Doktor Cafer sağlık ocağında hastalarla çok ilgileniyor. Şimdi de burada bizleri şeker hastalığı konusunda bilgilendiriyor. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Çok yararlandık” dedi. Dr. Cafer Tuncer diyabetle ilgili slaytlar da gösterdi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 11:49:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?