7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

DSİ'den tepkilere cevap

Balıkesir Havran ilçesinde biten barajda su tutulmasının geçikmesi üzerine bölge halkının tepkilerine Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürlüğü yazılı bir açıklama ile cevap verirken eleştirilerin haksız olduğunu bildirdi.

Baraj’da su tutulmasındaki geçikmenin sebebinin, bölgede ekolojik dengenin bozulmaması olduğunu ifade eden DSİ yetkilileri,“Bir tek yarasanın bile zarar görmesini istemiyoruz. Bu konuda çok hassas ve titiz davranıyoruz. Bize gösterilen tepkilerin de yersiz olduğunu düşünüyoruz” denildi.
Açıklamada bahse konu bölgedeki mağaralarda yaşayan yarasaların bir bölümünün kış uykusundan uyanamamasına dikkat çekilirken, yapılan yapay mağaralarda ekolojik dengenin oluştuğu ve omurgasız böceklere rastlanmaya başladığı ifade edildi.

Henüz kış uykusundan uyanmayan veya uyansada ekolojide “semelik” adı verilen halde olan yarasaların da yapay mağaralara taşınması sonrasında en kısa sürede Havran Barajı’nda su tutulmaya başlanacağı anlatılan yazılı açıklamada yetkililer özetle aşağıdaki görüşlere yer verildi:

“Havran Barajı 3330 hektar alanın sulanması ve taşkın kontrolü amacıyla planlanmıştır. İnşaatına1995 yılında başlanılan barajda su tutma aşamasına gelinmiştir. Ancak Havran Barajı’nda su tutulması halinde, Natura 2000 adayı olabilecek bir mağaranın sular altında kalacağı belirlenmiş, dolayısıyla su tutma işlemi ertelenmiştir.

Dünyada barajların inşası nedeniyle oluşan ekolojik problemlere çözüm olmak üzere yapay mağaraların oluşturduğu örnekler göz önüne alındığında Havran civarından bilimsel incelemeler sonucunda, daha yüksek kotlarda, orijinaline benzer yapay bir mağaranın inşasına karar verilmiştir.

Bu çerçevede ise DSİ, ilgili üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yanında gönüllü kuruşların da katılımıyla bir İnceleme Komitesi oluşturmuştur. Bu komitenin önderliğinde yürütülen proje çalışmaları ise 15.05.2007 tarihinde başlatılmıştır. Bilimsel veriler ışığında yapılmasına karar verilen mağara 16 aylık bir zaman diliminde tamamlanarak 06.09.2008 yılında bitirilmiştir.

İzleme Komitesi tarafından 16.10.2008 tarihinde yapılan saha çalışmasında eski mağaradaki ekolojik ve klimatolojik şartların yeni mağarada oluşturulması çalışmalarına devam edilmesine, yarasaları taciz edecek hiçbir çalışma yapılmamasına, kış uykusu nedeniyle bir bekleme süresi sonunda yaraların kış uykusundan uyandıkları Nisan ayından itibaren yarasaların yeni mağaraya geçişlerinin takip edilmesine ve yapay mağarada çalışmalar sürdüğünden su tutma çalışmalarının başlatılmamasına karar verilmiştir.

Balıkesir Havran barajından yarasalar için alternatif mağara oluşturulması çalışmaları çerçevesinde 26.04.2009 tarihinde “İzleme Komitesi Toplantısı” yapılmıştır. Toplantı kapsamında yeni mağaraya yapılan ziyarette iki ayrı türe ait yarasa ve oluşmakta olan yeni mağara ekosisteminin omurgasız üyelerinden birkaç böcek türüne rastlanmıştır. Eski mağaraya yapılan ziyarette ise mağara tavanında yarasa kolonilerine, tavan ve duvarlarda soliter yaşayan bireylere rastlanmıştır. Yarasaların kış uykusundan yeni çıkmakta oldukları ve hareketlerinde bir durgunluk olduğu dikkati çekmiştir.

Bu doğrultuda yarasaların daha aktif olacakları Mayıs 2009’dan itibaren yeni mağarayı tünek için tercih edip etmeyeceklerinin takip edilerek Haziran ayı sonundan başlayıp yaz dönemini kapsayacak şekilde yarasaları yeni mağaraya yönlendirme çalışmalarının sürdürülmesine gerek görülmüştür. Bu yolla yarasaların yeni mağara ve diğer çevre mağaralarına yerleşmelerine imkan tanınması halinde yarasalara herhangi bir zarar gelmeyeceği de güvence altına alınacağından Haziran ayı sonunda çalışmaların bu çerçevede sürdürülmesine ve 29 Haziran-4 Temmuz 2009 tarihleri arasında yeni bir saha etüd çalışması yapılmasına karar verilmiştir.

Yapılacak “İzleme Komitesi Toplantısı” ve saha etüdü sonrasında yarasaların yeni mağaraya taşınma işlemi prosedürü belirlenecek ve taşınma işlemi tamamlandıktan sonra su tutma tarihi komite tarafından netleştirilecektir”
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 10:57:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?