7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Dünya Sağlık Örgütü Balıkesir'de

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından düzenlenen, "İlaçta Soğuk Zincir Yönetimi" adlı gezici eğitim programı Türkiye'de gerçekleştiriliyor. Sağlık Örgütünün böyle bir programı ilk defa düzenlediği ve bunun da Türkiye'de yapıldığı belirtildi.

Gezici eğitim programına dahil edilen 4 ilden (İstanbul, Bursa, Balıkesir, İzmir) biri olan Balıkesir'de bazı ziyaretler gerçekleştiren DSÖ heyeti, sağlık ocaklarında uygulamalı eğitim yaptı. Sabah saatlerinde Balıkesir Valiliğine gelen 9 farklı ülkeden 19 kişinin katılımıyla oluşan DSÖ heyeti, Vali Selahattin Hatipoğlu'nu makamında ziyaret etti. Grup adına konuşan Dünya Sağlık Örgütü'nün Cenevre'deki genel merkezinde aşı güvenliği bölümünde uzman danışmanı olarak görev yapan Ümit Kartoğlu, gezici seminer programı hakkında bilgi verdi. İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan'ın da hazır bulunduğu ziyarette, Amerika, İsviçre, Tayland, Endonezya, Fransa, Yeni Zelanda, Hindistan, Mısır ve Türkiye'den tıp uzmanlarının yer aldığı heyeti makamında ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Selahattin Hatipoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün böyle bir kursu Türkiye'de ve özellikle de Balıkesir'de düzenlemiş olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Vali Hatipoğlu, "Eğitimle beraber sağlık da çok önemli bir sorunumuzdur. Bu çalışmalarınızda geliştireceğiniz fikir ve gelişmeler sağlık açısından da uygulayıcılar için çok önem arz etmektedir. Sizleri aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Dünya bir noktada ulaşım araçlarının çok modernize olması nedeniyle de küçüldü artık. Bütün dünya halkları bir araya geliyoruz, burada, bir makamda buluşabiliyoruz. İnşallah bu önümüzdeki süreçte daha fazla bir araya gelip bilgi ve deneyimlerimizi paylaşacağız" dedi.

Türk olduğu halde Cenevre merkezinde görev yapan Ümit Kartoğlu, "İlaçta Soğuk Zincir Yönetimi" kursunun dünyadaki aşının kalitesinin soğuk zincirde devam etmesiyle ilgili gezici bir seminer olduğunu anlattı. DSÖ'nün dünyada tek olan bu seminerinin bir tek Türkiye'de yapıldığını vurgulayan Kartoğlu, "Değişik illerde değişik düzeyde aşıyla igili sağlık tesisleri gezilip incelemelerde bulunuluyor. Bir başka ile giderken bir dinlenme tesisine giriyoruz, oradaki bir kafeterya yada lokantada öğrendiğimiz, gördüğümüz şeyler tartışılıyor. Ve hiç ders anlatılmıyor bu kursta, hep yaparak uygulanan bir seminer" dedi. Valiliğe gelişlerinde sağanak yağmura yakalanan DSÖ heyeti, sıcak çay ikramından memnun kaldılar. kolonya ve çikolatalı şeker ikram edilirken, avuçlarını açıp sıranın kendisine gelmesini bekleyen DSÖ heyetindeki uzmanla sıcak ve samimi görüntüler sergiledi.

Çay geleneği olmayan yabancı konuklardan bazıları çay bardaklarını içine şeker atmadıkları halde uzun süre karıştırdılar. Vali Selahattin Hatipoğlu'na ziyaretin anısına WHO'yu simgeleyen işaretlerin bulunduğu beyaz bir tişört hediye eden Ümit Kartoğlu'na Vali Hatipoğlu da Balıkesir kolonyası hediye etti. Heyetteki herkese birer tanıtım broşürü ve kolonya armağan edildi. Valilik ziyareti DSÖ heyetinin Vali Selahattin Hatipoğlu ve Sağlık müdürü Mehmet Çalışkan ile birlikte DSÖ heyetinin toplu halde hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi. Dünya Sağlık Örgütü heyeti daha sonra Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan'ı da makamında ziyaret etti.

Buradaki ziyarette konuşan İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, Dünya Sağlık Örgütü ve Tıp Kurumu'nun birlikte düzenlediği gezici eğitimin 1-6 Haziran tarihlerinde Türkiye'de yapıldığını, bugün de programın Balıkesir ayağının gerçekleştiğini anlattı. Çalışkan, "Ülkemizdeki bu çalışmaya, ABD'den 4, İsviçre'den 3, Tayland'dan 2, Hindistan'dan 2, Endonezya 3, Fransa'dan 1, Yeni Zelanda'dan 1, Mısır'dan 2 ve Türkiye'den 1 olmak üzere toplam 19 uzman katılıyor. Ümit bey eski Sağlık Bakanlığı uzmanıdır. Şimdi Dünya Sağlık Örgütü'nün Cenevre'deki merkezinde olduğu için kendisini İsviçre'den saydık. Gezici seminer çalışmasındaki amaç, aşıların ve ilaçların bozulmadan uygulama noktalarına ulaştırılmasıyla ilgili soğuk zincir kuralları ve bununla ilgili gezici olarak yapılan eğitim. Balıkesir'de 4 tane sağlık ocağı ziyaret edilecek, 2, 3 , 7 ve 11 Nolu sağlık ocakları. İlimizdeki çalışmalarının ardından Bergama üzerinden İzmir'e gidecekler. Çalışma 6 Haziran'da sona erecek" dedi.

DSÖ'nün Cenevre'deki genel merkezinde aşı uygulamaları bölümünde uzman danışmanı olan Ümit Kartoğlu, bu kursun en büyük özelliğinin, "ders anlatılmayan kurs" olduğunu söyledi. Ümit Kartoğlu, "Bu, herşeyin yapılarak öğrenildiği bir kurs. Bütün katılımcılar eğitimciler nezaretinde ziyaret ettikleri yerlerde kendilerine verilen görevleri yaparak öğreniyorlar. İki yolculuk arasında durduğumuz noktada biz orayı sınıf haline getiriyoruz, tartışarak öğreniliyor. O açıdan da ilginç, değişik epey de eğlenceli bir kurs. Biz eğlenerek öğrenmenin daha etkili olduğuna inanıyoruz. Bunun dünyada başka örneği yok. Bir tek Türkiye'de yapılıyor bu kurs, bu yıl da dördüncüsü yapılıyor" dedi.
Dört gruba ayrılan DSÖ heyeti, sağlık ocaklarındaki uygulamalı çalışmalarının ardından Balıkesir'den ayrıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2009 Perşembe 18:11:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?