7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Dursunbey'de kuduz paniği!

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde yabani tilkinin ısırdığı inek kuduz oldu. Kuduz inek bir süre sonra ölürken, ineğin sütünü sağıp içen sahipleri yaşlı karı-koca ile ineğin ısırıldıktan sonra çiftleştiği boğa ve büyükbaş hayvan sürüsü aşılanıp takibe alındı.

Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük, kuduz olayı sebebiyle Çanakçı köyünün karantina altına alındığını, köye 6 ay süreyle hayvan giriş çıkışının yasaklandığını bildirdi.

KÖY KARANTİNADA

Dursunbey'in Çanakçı köyünde ikamet eden Hüseyin ve Azime Demir isimli yaşlı çifte ait bir inek bayırda otlarken bir tilkinin saldırısına uğradı. Tilkinin ısırdığı inek kuduz hastalığına yakalandı. 8 gün önce gerçekleşen olay köy muhtarının ihbarıyla ortaya çıktı. Kaymakam İbrahim Küçük'ün talimatıyla harekete geçen İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, Çanakçı köyünde Hüseyin Demir'e ait ineği sağlık kontrolünden geçirdi.

Veteriner Hekim Yağmur Gülsoy'un muayenesi sonucu kuduz şüpheli sığır ile buzağısı müşahedeye alındı. Kaymakam Küçük, ilçe tarımda görevli 5 kişilik veteriner hekim ekibini kuduz şüpheli hayvanın kontrolü için Çanakçı köyüne tekrar gönderirken, köy halkına da konuyla ilgili bilgi verildiğini söyledi.

Dursunbey Sağlık Grup Başkanlığının da bilgilendirildiği olayla ilgili yapılan araştırmalarda, kuduz şüpheli sığırın aynı köydeki Ahmet Boylu isimli vatandaşa ait boğa ile çiftleştirildiği belirlendi. Bunun üzerine, Ahmet Boylu'nun dağda bulunan hayvanları köye getirilerek kapalı alanda 6 ay süre ile gözetim altına alındı. Kuduz şüphelisi sığırın sahibi olan Demir çifti de kuduz ineğin sütünden içtikleri için sağlık ekipleri tarafından aşılanıp düzenli takibe alındılar.

İNEK DE TİLKİ DE ÖLDÜ

Tarım müdürlüğü ekipleri 17 Haziran tarihinde kuduz şüphelisi hayvanın öldüğü bilgisini üzerine tekrar köye giderek inceleme yaptı. Hayvandan alınan kafa numunesi İstanbul Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildikten sonra hayvanın kafası hariç kalan kısmı ise 2 metre derinlikte açılan çukura gömülerek üzerine de sönmemiş kireç dökülüp imha edildiği bildirildi.

Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük, Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde gelen inceleme sonucunda tilkinin ısırdığı hayvanın kuduz olduğunun kesinleştiğini söyledi. Kaymakam Küçük, ilçeye yaklaşık 55 km mesafedeki Çanakçı köyüne hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığını, köyün 6 ay boyunca karantinaya alındığını açıkladı. Çanakçı köyü sakinleri ise geçimlerini hayvancılıktan sağladıklarını, karantina

sebebiyle Kurban Bayramı öncesi konulan yasağın kendilerini büyük zarara uğratacağını belirterek tepki gösterdiler.Bu arada, Balıkesir'in dağlık bölgesi olan Dursunbey ilçesinde Alaçam dağlarının eteğinde kalan Çanakçı köyünde yaşanan kuduz vakası herkesi korkuturken, olaydan sonra kaçtkığı belirtilen kuduz tilkinin de öldüğü anlaşıldı.

İneğin sahibi Hüseyin Demir, tilkinin ölüsünü bulduklarını büyük bir ihtimal ile tilkinin saldırdığı inek tarafından öldürüldüğünü yada kuduz tilkinin kendiliğinden ölmüş olabileceğini söyledi. Vali Selahattin Hatipoğlu'nun da Dursunbey'deki kuduz vakasıyla ilgili kaymakamlıktan bilgi aldığı, söz konusu köy ve civarındaki karantina uygulamasının kontrollü olarak devam etttiği bildirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 17:26:30
Güncelleme :23 Haziran 2009 Salı 17:34:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?