7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Dursunbey'de meyvecilik semineri

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde çiftçiler meyvecilik konusunda bilgilendirildi. Dursunbey Ziraat Odası'nın düzenlediği, "İlçemizde meyvecilik üretimi" konulu eğitim toplantısı büyük ilgi gördü.

Dursunbey Ziraat Odası'nın düzenlediği toplantıya İlçe Tarım Müdürü Hüdaverdi Ata, Dursunbey Ziraat Odası Başkanı Özcan Savur, işadamı Mehmet İlker, özel firmada görevli ziraat mühendisleri ile çok sayıda çiftçi katıldı. Oda başkanı Özcan Savur, geçen yıl kendi meyve bahçesinde yaptığı çalışmaları ve aldığı olumlu sonuçları çiftçilere anlatırken, çiftçilerin ilaçlama ve gübreleme konusunda nelere dikkat etmesi gerektiği, elmaların mutlaka seyreltilmesi gerektiği bildirildi. Piyasanın çok elma üretmek değil kaliteli, renkli ve standart büyüklükte meyve üretilmesini istediği vurgulandı. Sumitomo firması yetkilisinin slayt sunumunda ilaç tanıtımı yapılırken ilaçlamanın zamanları hakkında geniş bilgiler verildi. Özellikle elma üreticilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda müstahsiller en çok depolama ve pazarlama konusunda sıkıntı çektiklerini dile getirip, çözüm istediler.

Belediyenin soğuk hava deposundan yeterli randımanı alamadıklarını ve elmaların bozulduğunu anlatan üreticiler, bu konuya da çare bulunmasını istedi. Meyve müstahsili de olan Dursunbeyli işadamı Mehmet İlker, Dursunbey Meyve Üreticileri Birliği'nin bir an önce kurulması gerektiğini belirtti. İlker, güçlükle üretilen meyvelerin satılamadığını, satılanların ise çok düşük fiyatlardan alıcı bulduğunu üstelik de ürün parasının alınamadığını, pazarlamanın tek elden ve en ince ayrıntısına kadar işlenerek yapılması gerektiğini söyledi. Dursunbey Ziraat Odası Başkanı Özcan Savur ise İlçe Tarım Müdürlüğü ile bu konuları görüştüklerini, birlik kurulması için araştırma yapacaklarını açıkladı. Meyve Üreticileri Birliği kurulması halinde meyve suyu ve elma sirkesi yapılmasına da imkan sağlanabileceği belirtildi.

AMASYA ELMASI YETİŞECEK
Toplantıda söz alan bir çiftçi, Dursunbey'e en uygun çeşidin Amasya elmasının olduğunu, bu elmanın piyasada giderek azalmasından dolayı pazar değerinin yükseldiğini söyledi. Özcan Savur, bu konuda gerekirse fidan üretebileceklerini, böylece Dursunbey'de Amasya elması bahçelerinin tekrar kurulabileceğini söyledi. Üreticiler ilçede Amasya elması yetiştirilmesi konusunda görüş birliğine vardı.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 10:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?