7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Edremit Belediyesi'nin borcu 34 milyon

Edremit Belediye Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. 5 saat süren toplantıya, belediyenin eski yönetimden devir aldığı 34 milyon TL'lik borç damgasını vurdu.

5 yıllık borçların açıklamalarını yeterli bulmayarak belediye bünyesindeki bir çok birimin hesaplarını onaylamayan meclis üyeleri, hesaplar üzerinde 4 günlük inceleme yapma haklarını kullandı.

29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçimleri'nin ardından ikinci kez toplanan Edremit Belediye Meclisi'nde, eski dönemden kalan 34 milyon TL'lik borcun açıklaması yapıldı. 30 gündem maddesinin görüşüldüğü Mayıs Ayı Olağan Belediye Meclis Toplantısı'nın meclis başkanlığını Belediye Başkanı Tuncay Kılıç yaptı. İlçede faaliyet gösteren dolmuşçu esnafları ile Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanlığı çalışanlarını ilgilendiren gündem maddeleri olduğu için meclis salonuna akın eden esnaf ve memurlar salona sığmadı. Toplantının ilk gündem maddesinde Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanlığı ve Murakabe Meclisine 5 asil, 5 yedek üye seçimi yapıldı. Aday bolluğu yaşanan seçim, gizli oylama ile yapıldı ve kullanılan 35 oyun 32'si geçerli görüldükten sonra, eski başkan İbrahim Kopuk en fazla oyu alarak güven tazeledi.

Toplantının ikinci gündem maddesinde yer alan, belediye meclisinin yılın hangi ayında bir aylık tatile girileceği konusunı karara bağladı ve tatil ayı Ağustos ayı olarak kararlaştırıldı. Toplantı esnasında gündem dışı söz alan meclis üyeleri, hazırladıkları ortak açıklamayı okuyarak, geçtiğimiz haftalarda belediye binasına yapılan çirkin saldırı olayını kınadı. Daha sonra meclis üyeleri, 2009 yılı içinde gerçekleştirilecek olan bazı sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin takvimini belirledi. Alınan kararlara göre; Edremit Belediyesi 2009 Geleneksel Zeytin Festivali 1 - 2 Ağustos tarihlerinde, Edremit Belediyesi 2009 Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri 23 Mayıs günü gerçekleştirilecek.

"İŞÇİLER İŞÇİ, MEMURLAR MEMURLUK YAPACAK!"
Meclis toplantısının 5. gündem maddesi olan 'Merkezi Ankara'da olan Mahalli İdareler İşverenler Sendikası'na belediyece üye olunması' konusu görüşülürken söz alan Belediye Başkanı ve toplantıyı yöneten meclis başkanı Tuncay Kılıç, belediyeye yapılan baskın olayı hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan saldırının önceden planlandığını ve kimin tarafından yapıldığının ortada olduğunu öne süren başkan Kılıç, "Tuncay Kılıç başkan olursa belediyeye giremezsiniz' dediler. İlk iş olarak söz verdiğimiz gibi makam kapımızı söküp attık. Ama noldu, belediyeyi, makamımızı bastılar. Bunlar, o zaman önceden planlamışlar sanırım bu baskını. Her işçi, kayıtlarda bulunduğu yerde görev yapacak. İşçiler işçi, memurlar memurluk görevlerini yürütecek. Zabıta memurluğu'nda işçiler görev yapamazlar. Başkanlık sekreteri bile itfaiye kadrosunda görünüyor. Herkesin asıl görev yerleri farklı farklı. Bu böyle olmaz. Bu sıkıntının çözülmesi lazım. Erkekse, mertse kendisi gelseydi. Maşa kullanma, kendin gel erkek gibi. Yağlı pehlivan güreşlerinden sonra ne sıkıntısı varsa gelsin o kendini bilen kişi. Dostumuz da, düşmanımız da erkek olsun. Şu ana kadar hiç bir personelimize çıkış vermedik. Ama belediyemizi basan personeli de hala çalıştıracak değiliz. Şifaen bir oylama yapalım ve bu kişilere çıkış verilmesi konusunu kararlaştıralım" dedi. Konuşmanın ardından, meclis üyeleri tarafından şifaen yapılan oylama ile belediyeye yapılan baskın olayının failleri durumundaki 2 zabıta görevlisinin işten çıkartılmalarına oy birliği ile karar verildi.

"HESAPLARI VEREMEZSE NAMUSLUYUM DİYE GEZMESİN!"
Toplantının en önemli gündem maddesi olan hesaplar konusu görüşülmeden önce, ilçedeki yol harcamalarına katılım payı oranı belirlendi ve belediyeye ait 800 bin TL civarındaki parke taşı borcunun ancak 320 bin TL civarındaki bir bölümü alınan karara göre vatandaşlardan tahsil edilecek. Saat 18.00'de başlayan ve MHP, AK Parti, CHP gibi bazı siyasi parti ilçe başkanlarının da izlediği toplantı, 7. ve tarihi sayılabilecek en önemli gündem maddesi durumundaki '2008 mali yılına ait idare ve kesin hesapların görüşülmesi' konusu ile devam etti. Yaklaşık 3 saat boyunca görüşülen gündem maddesi içinde yer alan, birimlere ait borçların yüksek rakamlarda olması nedeniyle borçların incelenmesi için meclis, yasal hakkı olan 4 günlük ek inceleme süresi talebini gündeme getirdi. Yapılan oylama neticesinde, yaklaşık 34 milyon TL civarındaki borçlar, 4 gün süre ile meclis üyeleri tarafından inceleme altına alınacak. Konuyla ilgili sert açıklamalarda bulunan başkan Tuncay Kılıç, "Herkes hesap verecektir. Bildiğim her şeyi açıklarsam, birilerini bu şehirde linç ederler. Biz saklı gizli bir meclis toplantısı yapmıyoruz. Erkekse kendisi, gelsin ve açıklasın bu borçları. Adam, seçime 24 saat kala bile makam aracının hacizli olmadığı yalanını söyleyebiliyor. 4 gün içinde bu borçların hesabını gelsin ve versin. Veremezse, ben namusluyum diye gezmesin buralarda. O, Edremit Belediyesi'ne satış rekorları kıran bir dönem yaşattı. Zabıta Teşkilatı'nın tamamen denetlenerek incelenmesini talep ediyorum. Orası adeta Yeniçeri Ocağı'na dönüşmüş durumda. " diye konuştu.

"ÜCRETSİZ HALK GEZİLERİNİN HESABI DA GÖRÜLECEK!"
Bahse konu gündem maddesi ile ilgili borçların açıklamasını Belediye Hesap İşleri Müdürü Erdal Gedikoğlu yaptı ve belediyedeki tüm birimlerin harcama ile gelir cetvelleri detayları ile meclise sunuldu. Başkan Tuncay Kılıç ise, zaman zaman açıklamalar bulunarak borç ayrıntıları ile ilgili görüşlerini meclis üyeleri ile paylaştı. Geçtiğimiz yıllarda, eski Belediye Başkanı Yunus Bozbey'in başlattığı şehirler arası ücretsiz halk gezileri ile ilgili de çarpıcı açıklamalar yapan başkan Kılıç, "Sen, belediyenin otobüsleri ve mazotu ile, yani halkın parası ile anneni, babanı şehir şehir ücretsiz gezilere götür. Ben, sulanmayan Ülkü Tepe'deki binlerce ağacı sularken, bir vatandaşımızın söylemlerini dinlemek zorunda kaldım. Karşımdaki Edremitli bayan, 'Başkanım, ben gezilere ismimi yazdırdım ve bir türlü gidemedim. Yeniden seçilir de, beni geziye götürürmeye söz verirsen, söz veriyorum oyumu sana vereceğim' dedi. Bu da, iddiamızın basit bir örneği olmalıdır. Sonra çıkıp, ben 12 bin oy alacağım de. Bende şimdi onun çalıştığı kampa, her saat kapımı aşındıran fakir fukara vatandaşları göndereyim. Hiç bir personel başkanın personeli değildir. Her personel belediyenin personelidir ve işlerini belediye için yapmalıdır. Bu gezilerin hesabı mutlaka görülecektir. ESOJE'nin tüm hesaplarının incelenmesini istiyorum. 28 milyon TL harcamışsınız ama, belediyeye alınan ne bir mülk, ne de bir araç var. Belediye bünyesinde bulunan o araçların hepsini de biz almıştık. Onların döneminde belediyeye hiç araç alınmamış. 22 milyon gelirin 7 milyonu arsa ve arazi satışlarından gelmiş. Gelirlerin de incelenmesini talep ediyorum" dedi ve meclis üyeleri, açıklanan belediye bünyesindeki bir çok birime ait borçların yeniden incelenmesi kararı aldı.

EDREMİT-AKÇAY HALK OTOBÜSLERİ ÖZELLEŞTİRİLDİ
Gündem maddeleri arasında yer alan diğer konular ise, saatin ilerlemesi nedeniyle hızlı bir biçimde görüşüldü. Alınan kararlara göre; Saat 18.00'de başlayan aylık belediye meclis toplantılarının saati 17,00'ye alındı. Şehir içi otobüslerden 1 yılda 1 milyon TL zarar edildiği vurgulandı. Daha sonra, Edremit Belediyesi'nin işlettiği Edremit-Akçay seferi yapan halk otobüsü hattı özelleştirildi ve hazırlanan, özel halk otobüslerinde uygulanacak yönetmelik onaylandı. Meclis üyeleri tarafından, Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, kendi belirleyeceği bir kişiyi başkan yardımcısı olarak seçmesi için yetkilendirildi. Başkan Kılıç, ihtiyaç duyulan ayrıcalıklı personel alımları konusu görüşüldüğü esnada, belediyeye bir psikolok alınmasını talep etti ve talebi meclis tarafından onay buldu. Edremit tarihini yazan Araştırmacı-Yazar ve Eğitimci Zekeriya Özdemir'in belediye bünyesinde bulunması gereğini açıklayan başkan Kılıç, "Zekeriya hocamızı hepiniz tanıyorsunuzdur. Kendisi değerli bir şahsiyettir. Edremit'in binlerce sayfalık tarihini yazdı ve bu çalışmasını sürdürerek tamamlama gayreti içindedir. Böylesine birikimli bir hocamızın belediyemiz bünyesinde bulunmasıyla Edremit'in önemli kazançları olacağına inanıyorum" dedi. Özdemir, alınan karar ile belediyenin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü görevine atandı. Daha sonra, gündem maddeleri arasındaki, 'Kamuda geçici iş pozisyonlarında çalışan sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri ve geçici işçi çalıştırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanunun 14. maddesine göre geçici işçi çalıştırılması ile ilgili vizite talebi' maddesi görüşüldü.

BELEDİYE BÜNYESİNE 26 GEÇİCİ İŞÇİ ALINACAK
Gündem maddesi gereği, 26 geçici işçinin belediye bünyesine dahil edilmesi kararlaştırılırken, başkan Kılıç, alınacak geçici işçilerin 5 ay 29 gün süreyle belediye bünyesinde çalıştırılacağına dikkat çekti.
Mahalli idareler seçimleri öncesinde güzergahlarının değiştirilmesi kararlaştırılarak zor günler geçiren ilçedeki dolmuş ve özel toplu taşıma araçlarının geçici olarak şehir içine yeniden sokulması ve konunun İlçe Trafik Komisyonu tarafından yeniden incelemeye alınması kararlaştırıldı. Ardından, yapılan oylama ile Körfez Zeytin Hastalıkları İhtisas Komisyonu'na, Belediye Meclis Üyeleri Ali Yılmaz Diker ve Dr. Yücel Güner seçildi. İlçedeki İbrahimce Mahallesi Kalkım Caddesi'ndeki 374 ve 377. sokaklar arasında kalan taşınmaza, Edremit bölgenin köklü tarihine başarılarıyla damgasını vurmuş olan Kara Ali Efe Parkı adı verildi.

Belediye Başkanı Tuncay Kılıç'ın, geçtiğimiz günlerde Edremit Körfezi Belediyeler Birliği'ne (EKBB), Edremit Belediyesi'nin ayrılma talebini iletmesinin ardından, konu meclis gündemine taşındı ve meclis üyelerinin uzun süren tartışmaları neticesinde Edremit Belediyesi'nin birlikten çıkması kararlaştırıldı. Toplantıyı yerel radyolar canlı olarak halka yayınlarken, Edremit Belediyesi tarafından organize edilen sistem ile toplantı, şehrin Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan dev ekran TV'den de canlı olarak gösterildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 11:40:47
Güncelleme :10 Mayıs 2009 Pazar 11:47:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?