6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Edremit körfezi'nde konferans etkisi

Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde ilk kez geniş kapsamlı ve katılımlı bir ‘Deprem’ konferansı gerçekleştirildi. Konferansa inşaat sektörü ile ilgilenen tüm kurum, kuruluş, özel sektör ve şahıslar katıldı ve yetkililere teşekkür etti.

Depremle Savaş Derneği, Edremit Kaymakamlığı, Edremit İnşaat Mühendisleri Odası, Edremit Mimarlar Odası, Edremit Ticaret Odası ile Depremle Savaş Derneği ortaklaşa olarak ‘Deprem, Binalarımız, Güçlendirme ve Önlemler’ konulu bir konferans gerçekleştirildi. Geçtiğimiz gün Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde yapılan konferans sabah saat 10.00’da başlayarak, akşam 17.30’a kadar sürdü. Kaymakamlık öncülüğünde organize edilen konferans için Kaymakamlık, Sivil Savunma Müdürlüğü, Edremit ticaret Odası, Edremit İnşaat Mühendisleri Odası, Edremit Mimarlar Odası ve  Depremle Savaş Derneği adına dernek Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Necmiye Bayraktar Halkalı’dan oluşan bir organizasyon komitesi de oluşturuldu. Depremle Savaş Derneği adına dernek merkez yürütme kurulu üyesi Necmiye Bayraktar Halkalı’nın da organizasyonda yoğun çaba sarf ettiği konferansa panelist olarak; Depremle Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan, Depremle Savaş Derneği Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr Yusuf Hatay Önen, Depremle Savaş Derneği Merkez Yürütme Kurulu Üyesi İnş. Yük. Müh. Ali Bayraktar, Depremle Savaş Derneği Merkez Yürütme Kurulu Üyesi İnş. Yüksek Müh. Ünal Çalışkan, İlçe Sivil Savunma Müdürü İlhan Yazar, Edremit İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İnş. Müh Kemal Tura, Edremit Mimarlar Odası Başkanı Mimar Yavuz Çığlıdağ katıldı.

Bölgede inşaat sektörü ile ilgilenen özel firmalar, bazı belediyeler ve odaların da katkıda bulunduğu konferans 3 oturum halinde gerçekleştirildi. Konuyla ilgili görüş bildiren Kaymakam Şefik Aydın, konferansın Edremit Körfezi için çok faydalı olduğunu söyledi. Sabah saat 10.00’da açış konuşmaları ile başlayan konferans, Depremle Savaş Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan’ın ‘Depremin Binaya Aktardığı Etkiler, Mevcut Binaların Durumu, İmar Mevzuatı ve Deprem Emniyeti İçin Yapılması Gerekenler’ konulu sunumu ile devam etti. Konferansın birinci oturumunu gerçekleştiren bu sunumunun oturum başkanlığını ise, Prof. Dr. Yusuf Hatay Önen, Edremit İMO Başkanı İnş. Müh. Kemal Tura yaptı.
Konferansın ikinci oturumunda ‘Türk Deprem Yönetmeliği Analis Sonuçlarının irdelenmesi ve Diğer Ülke Yönetmelik Sonuçları ile Mukayyesesi’ konusu, yine Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan tarafından sunuldu. Daha sonra Depremle Savaş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Hatay Önen tarafından ‘Depreme Karşı Betonarme Binaların Güçlendirilmesi’ konusu, Depremle Savaş Derneği Yönetim kurulu Üyesi Ali Bayraktar tarafından ‘Tarihi Yapıların Onarımı ve Güçlendirilmesi’ konusu ve Depremle Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Seyit Ali kaplan Tarafından ‘Beton Mukavemetine Kür Koşulun Etkisi, Depreme Karşı Yapılan Güçlendirilmesine Yeni Bir Yöntem ve Betonarmede Etkili Donatı Tertibi’ konusu anlatıldı. Bu oturumun başkanlığını da, Edremit MO Başkanı Mimar Yavuz Çığlıdağ ve İnş. Yüksek mühendisi Ünal Çalışkan üstlendi.

BELGESİZ İNŞAAT USTALARINDAN DA BAHSEDİLDİ

Konferansın son oturumunun başkanlığını Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan ve Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ertaş gerçekleştirdi ve konferans, panel ve soru cevap şeklinde sonlandırıldı. Panel sunumunu ve katılımcıların sorularını Doç. Dr. Alimalik Gözübol, İnş. Yüksek Mühendisi Ali Bayraktar, Sivil Savunma Müdürü İlhan Yazar, İnş. Yüksek Mühendisi Ünal Çalışkan ve Prof. Dr. Yusuf Hatay Önen yanıtladı. Saat 17.00 ile 17.30 arasında ise, sonuç bildirgesi ve basın açıklaması yapıldıktan sonra konferans sona erdi.
Depremle Savaş Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan'ın konuşmalarına ilave olarak; çıkmalı yapılara izin verilmemesinden bahsedildi ve mevcut çıkmalı yapıların da depreme karşı çok zayıf olmasına rağmen, güçlendirme amacı için çok uygun ve en ekonomik tipler olduğu vurgulandı.

Konferansta ayrıca, deprem yönetmenliğinin mühendislere öncelikle anlaşılması kolay ve doğru değerler verilecek şekilde yeniden düzeltilmesi gerektiğinin altı çizilirken, yapı denetim firmalarının inşaatları zeminden kullanıma kadar kontrol hizmetlerini doğru ve sistemli yapmalarının çok önemli olduğunu ve bilinçli çalışmaları gerektiğinden bahsedildi. Bu arada, belgesi bulunmayan ustaların inşaatlarda çalışma yapmalarının da sağlıksız olduğu dile getirildi.
Konferansa katılan inşaat sektörü ile ilgilenen kurum kuruluş ve şahıslar, bu tip konferansların daha sık yapılmasını isteyerek çok fayda sağladığını belirtti.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 18:27:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?