3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Edremit Körfezi'nde zeytin tehlikesi

Balıkesir'in Edremit Körfezi'nde ilk ilaçlamanın yapılmaması zeytinlikleri tehdit etmeye başladı. 

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen ve Türkiye'nin önemli zeytin merkezleri arasındaki Edremit Körfezi'nde bu yıl zeytin sineği ile ilaçlı mücadeleye başlanamaması zeytinlikleri tehdit etmeye başladı. Edremit Körfezi Zeytin Sineği ile Mücadele Birliği tarafından yapılması gereken ve geçtiğimiz yıl da yapılamayan zeytin sineği ile ilaçlı mücadele nedeniyle bölgedeki bazı önemli zeytinliklerin alarm verdiği öğrenildi. Konuyla ilgili harekete geçen Balıkesir Valiliği, maliyeti milyon YTL'leri bulan ilaçlamanın birinci etabı için 100 bin YTL destek verebileceğini duyurmuştu. İlaçlamaların yapılacağına dair bir çalışma başlatılması halinde birliğe aktarılacak olan paranın da, çalışmalara başlanmaması nedeniyle henüz alınmadığı biliniyor. 

Zeytin sineği sayımlarını bir süredir sürdüren Edremit İlçe Tarım Müdürlüğü de, Altınoluk'un Avcılar ve Narlı bölgelerinde sayım sonuçlarının iç açıcı olmadığını tespit etti. Cezp edici tuzaklar kurularak uzmanlar tarafından yapılan zeytin sineği sayımları neticesinde Avcılar'da 140 - 68, Narlı'da ise, 136 - 29 gibi rakamlar çıktığı bildirildi. Bu sonuçlara göre, her iki bölgede de havadan zeytin sineği ile ilaçlı mücadele yapılmasının gerekli olduğu vurgulanıyor. 

Edremit Körfezi'nde bu haftalarda mutlaka zeytin sineği ile ilaçlı mücadelenin ilk etap havadan ilaçlamaların yapılması gerektiğini söyleyen Edremit Ziraat Odası yetkilileri, gidişatın pekte iç açıcı olmadığını ve ilaçlama yapılıp yapılmayacağı konusunun önümüzdeki haftalarda açıklığa kavuşabileceğini belirtti. İlaçlamaların yapılmaması halinde bölgedeki zeytin üreticilerinin rekoltede büyük düşüş yaşayacaklarını söyleyen yetkililer, birinci ilaçlamanın yapılmaması sayesinde bile önemli oranda zarar kaydedileceğini söylüyor. Yetkililerden ilaçlamalar ile ilgili henüz bir açıklama yapılamazken, çaresizlik içindeki zeytin üreticileri de, olası zararlarının en az gerçekleşmesi için dua etmekten başka çarelerinin olmadığını belirtiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 18:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?