7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Edremit’in tarihi evleri kurtuluyor

EDREMİT’İN TARİHİ EVLERİ RESTORE EDİLİP KORUNACAK

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki eski Türk ve Rum mimarisini günümüze taşıyan tarihi evlerinin yok olmasını önleyecek yeni projeler ve imar çalışmaların yakın zamanda başlayacağı öğrenildi.

Dünyada ve özellikle Avrupa’da tarihi binalar tüm canlılığıyla korunup günümüze bir tarih ve kültür mirası olarak taşınırken, Türkiye’de yüz yıllar öncesinden gelen tarihi dokular ve evlerin de korunması amacıyla Kültür Bakanlığı’nca başlatılan çalışmalara Edremit Belediyesi de katıldı. Edremit Belediye Başkanı Av.Tuncay Kılıç, ilk çalışma dönemi olan 1999-2004 döneminde, 2001 yılında ilk ciddi çalışmaları başlatmış ve Belediye Meclisi’nin aldığı bir kararla, Gazi İlyas mahallesindeki sit alanının ‘Koruma amaçlı İmar Planı’ hazırlatılarak, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca kabul edilerek tarihi dokunun korunması sağlandı. Bu koruma yapılırken, vatandaşların da mağduriyeti önlendi.

Edremit’te bugün tarihi koruma altına alınan tarihi evlerin sayısı 164 olarak belirtildi. Konu ile ilgili olarak konuşan Edremit Belediye Başkanı Av.Tuncay Kılıç, “Tarihimize her konuda sahip çıktığımız gibi şehrimize ve çevre beldelerimize çok özel yapı ve renk zenginliği katan eski evlerimizin de yok olmasını önlemek bizim başlıca amaçlarımızdan biridir. Eski tarihimizin derinliklerinden bugüne gelen tüm eski yapılar göz kamaştırtan güzellikleriyle korunacak ve turistik alanlar yaratılacaktır. Geçmişin bu güzelliklerini yok etmek tarihe ve kültürümüze ihanettir” dedi.

EDREMİT’İN TARİHİ EVLERİ RESTORE EDİLİP KORUNACAK
EDREMİT’İN TARİHİ EVLERİ RESTORE EDİLİP KORUNACAK
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 16:20:03
Güncelleme :21 Ekim 2009 Çarşamba 00:11:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?