3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

EKBB tesisinde sorun çözüldü

Edremit Körfezi Belediyeler Birliği (EKBB) tarafından yönetilen Atık Su Arıtma Tesisi'nde sorunlar çözülmeye başladı. Birlik üyesi olan Edremit Belediyesi'nin su abonelerinden aldığı atık su bedellerini birliğe aktarmasıyla birlikte kesik olan elektrikler yeniden açıldı. 

Yıllardır çeşitli sebeplerle sorunlar yaşandığı EKBB Atık Su Arıtma Tesisi'nde sorunlar çözüme kavuşuyor. Elektrik borcu sebebiyle jeneratörle çalışan, geçtiğimiz hafta da jeneratörleri arızalanan tesisin elektrik faturaları ödenmeye başlandı. Tesisin elektrikleri açıldı ve şimdide eski dönemlere ait birikmiş 5 trilyon TL'lik borcun affa uğraması bekleniyor. 

27 Şubat 2008 tarihinde birikmiş elektrik borcu sebebiyle EKBB Atık Su Arıtma Tesisi'nin elektrikleri Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) tarafından kesilmişti. Birlik üyesi olan Edremit Belediyesi'nin, geçmiş dönemlere ait katılım payı ve atık su borcu dışında 2007 yılı Aralık, 2008 yılı Ocak, Şubat, Mart ve Nisan dönemlerine ait abonelerden topladığı atık suyla ilgili Çevre Temizlik Vergisi'nin UEDAŞ A.Ş. hesabına aktarmaması sebebiyle elektrikler kesildi. Bunun üzerine 440 kw. gücündeki jeneratör devreye sokuldu. Jeneratör kapasitesinin yeterli olmaması sebebiyle Zeytinli ve Akçay bölgelerine ait atık suların arıtılmasına devam edildi ve 16 Mart 2008 tarihinden itibaren Edremit-Kadıköy hattına ait atık sular tesise alınamadı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan EKBB yetkilileri, kesintisiz şekilde 24 saat çalışarak elektrik üreten jeneratörün 01 Haziran 2008 günü arızalandığını ifade ederek, "Arızanın giderimi sağlanamadığından, TEDAŞ Edremit Müdürlüğü'nden elektriklerin tesise bağlanması talep edildi. Her ne kadar yürütmenin durdurulması istemi olarak UEDAŞ A.Ş. aleyhine Balıkesir İdare Mahkemesi'nde dava açılmış ise de jeneratör arızası sebebiyle 01 Haziran tarihinden itibaren tesisin elektrikleri şimdilik bağlanmış bulunmaktadır. Aynı gün saat 20.30'dan itibaren Edremit-Kadıköy hattına ait atık suların tesise girişi sağlanmış ve Kanlı Dere'ye yapılan atık su deşarjına son verilmiştir. Arıtma tesisimiz ve terfi istasyonlarımız, tüm üniteleriyle faal halde çalıştırılmaktadır. 2008 yılı Ocak ayından itibaren tesis çıkış suyundan alınan numune sonuçlarının tamamı, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun Su Kirliliği Yönetmeliği'ndeki tablo 21.4'te belirtilen kriterlere uygun çıkmıştır" dedi. 

Konuyu özetleyerek haftalık çalışma programı kapsamında Balıkesir Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Edremit Kaymakamlığı ve Edremit İlçe Tarım Müdürlüklerine gönderdiklerini belirten yetkililer, 5 trilyon TL civarındaki eski dönemlere ait elektrik borçlarının affa uğramasını bekliyor.

.
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 21:04:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?