6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Erdek'te kutsal emanet ziyareti

Balıkesir'in Erdek ilçesinde 800 yıllık kutsal emanet Kabe'nin anahtarı, 3 aylar münasebetiyle halkın ziyaretine açıldı.

Kabe'nin 800 yıllık eski anahtarı üç aylar nedeniyle her yıl olduğu gibi bu yılda 8.defa Erdek Agrigento Otel Müzesi'nde Ramazan ayına kadar ücretsiz olarak halkın ziyaretine açıldı. Otel sahibi Osman Mırız, "Bu kutsal emanetin sahibi Allah'dır. Bizler sadece bekçileriyiz. Bu kutsal emaneti İstanbul'da Eskidji müzayede salonundan satın aldım. Devletin müzelerine kayıtlıdır. Allah kısmet etti 2 defa kutsal topraklara Hacca gittim. Bu tarihi anahtarın bir eşi Topkapı Sarayı'nda bir taneside bizim otelin müzesinde sergileniyor.

Kabe'nin eski anahtarı 12. yüzyılda Abbasiler devrinde yapılmış üstünde Sülüs harfle Al-i İmran ve Fetih suresi yazılı 500 gram ağırlığında 30 santim boyundadır. Yavuz Sultan Selim Mısır'ı fethedince Mekke Emiri Ebul-Bereket anahtarı padişaha hediye olarak veriyor. Anahtar yıllarca elden ele geziyor. En son yıllar önce Bursalı Hacı Mehmet Said Efendi anahtara bekçilik yapıyor. Oda vefat edince mirasçı olan torunları anahtarı müzayede satışa çıkarıyor. Şimdi anahtarı her yıl olduğu gibi bu yılda üç aylar girince halkın ziyaretine açtık. Türkiye'nin her yerinden gelip bu anahtarı ziyaret edenler var" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 18:19:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?