3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

EZO üyelerine can suyu

Balıkesir'in Edremit Ziraat Odası'nın (EZO), ekonomik krizden etkilenen üyeleri için 500 bin YTL'lik ödenek ayırarak ocak ayında vermeyi taahhüt ettiği ayni destek kredileri şimdiden tükenme noktasına geldi. Üyeler, Ocak ayını beklemeden kredilerden faydalanmaya başladı.

EZO yönetimi geçtiğmiiz haftlarda, tarımda yaşanan ağır ekonomik krizden etkilenen üyeleri için 2009 yılında 500 bin YTL'lik ayni kredi (Zirai ilaç, gübre, zirai alet ve tohum) ile destekleme kararı aldığını açıklamıştı.

Sıkıntılı günler geçiten oda üyeleri, kredi imkanı haberini alır almaz odayı akın etti ve yönetimden, kredilerden faydalanmak için 2009 yılının beklenmemesi isteğinde bulundu.

Yoğun istek üzerine oda yönetimi, başvuruda bulunan ve odaya borcu olmadığı ıspatlanan tüm üyelerine kapılarını açma kararı aldı. Vaad edilen 500 bin YTL'den 100 bin YTL'sinin kısa sürede tükendiğini, EZO Başkanlığı adına açıklayan yönetim kurulu üyesi A. Yılmaz Diker, "Geçtiğimiz ay Türkiye Odalar Birliği'nin tüm Türkiye'de uygulamaya koyduğu oda üyelerine 1 buçuk milyon YTL'lik destek örneğinin bir uygulamasını da Edremit Ziraat Odası olarak kendi üyelerimize, zeytin başta olmak üzere narenciye ve diğer ürünlerde de ilaç, tohum, gübre ve zirai aletlerle 1 yıl vadeli destekleme kararı almıştık. Ülkemizde yaşanan bu ekonomik krizde üreticinin adı hiç geçmiyor. Bu krizde tarımın desteklenmesi, olmazsa olmaz kıstaslar içerisindedir. Şu anda tarımsal ürünler içerisinde ayakta kalmaya çalışan zeytin üreticisi yeterince devlet desteğini de alamamaktadır. Zeytinyağı primi kilogram başına 21 kuruştur. 2008 yılı DGA kaldırılmış olup, 2008 yılı için tarım desteklenmesi yapılmamış, yapılan desteklerde de bir yıl öncesine göre azaltılmıştır. 2009 yılına kaydırılan gübre ve mazot desteklerinde zeytinciyi açısından yeterli görülmemiştir. Bakın diğer yağlık ürünlerde (Soya fasulyesi, ayçiçeği, kanola) dekara gübrede 6.00 YTL destek, mazotta 6.00 YTL, toplam 12 YTL dekara destek görürken, zeytinde bu bedel toplamda dekar başına 7.50 YTL olmuştur. Halbuki ürünü hazırlanışında zeytin ile diğer yağların gübre ve toprak hazırlaması aynıdır. Bu uygulamalar Türkiye'deki zeytincimizi maalesef iyiye götürmeyecektir. Şu anda üretici, toplama maliyetlerini karşılamadığı için dip zeytinlerini toplamamaktadır. Bu da ekonomiye bir darbedir. Aldığımız destekleme kararını, 2009'u beklemeden uygulamak zorunda kaldık. Üreticilerimiz gerçekten çok zor durumda. Kredi vaatlerini duyanlar hemen kapımızı çaldı. Daha 2009 yılı gelmeden 500 bin YTL'nin 100 bin YTL'den fazla bir miktarı tükendi" dedi.

Kredi imkanından faydalanarak aldığı gübreleri sırtlanan bir üretici ise, "Odamızın sağladığı bu kredi imkanı bize ilaç gibi geldi. büyüklerin yaptığı yanlışlar nedeniyle oluşan zararlarımızı odamız, az da olsa kapatmaya çalışıyor. kredilerden faldalanıyoruz ve inşallah ürünümüzü satar ve borçlarımızı zamanında ödeyebiliriz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2008 Pazar 18:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?