7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Final yürüyüşü Ayvalık'ta yapıldı

TEMA TOPRAĞA SAYGI YÜRÜYÜŞLERİNİN FİNALİ AYVALIK'TA YAPILDI.

16 Kasımda Kütahya'da başlayan, Ankara, İzmir, İstanbul, Gaziantep, İsparta’da başarıyla programları tamamlanan 300 bin civarında Tema gönüllüsünün katıldığı “Toprağa Saygı” yürüyüşlerinin finali Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde sona erdi.

İstiklal İlköğretim Okulu’nun çevre konusunda Tema - yeşil yaprak törenine Kaymakam Nihat Nalbant, daire amir müdürleri ve çevre dernek temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Tema Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, " Türkiye’de mavinin yeşile dayandığı, tarih, doğa, deniz ve özel iklimiyle Edremit Körfezi doğa harikası bereketli toprakları olan eşsiz bir bölge. Burada insanlığa hizmet eden bir varlık olan ‘Toprak Anamızı’ unutuyorsunuz. Bizleri besleyen, üzerinde yaşattığı bitkiler ile bize oksijen veren, iklimlerin akışını değiştiren, temiz su sağlayan, kısaca biz insanların yaşamının temel kaynağı olan toprak, çevrenizdeki derelerin, sarı renginden(toprak taşıyor.)İkinci konutların çoğalmasından erozyona davetiye çıkardığınızın farkında değilsiniz gibime geliyor. Körfezdeki 16 belediye başkanlığından kaçı üyemiz ve bu nedenle bölgesinin fahri başkanı, kaç belediyede Tema gönüllü sorumlu temsilciliği var, Özellikle hangi bölge okullarında Yavru Tema yönetimi kurulmuş, en azından yılda bir kez Tema-Erozyon eğitimi almış veya bir sınıf komple Tema üyesi olarak kapısına yeşil yaprak plaketini asabilmiş cevap verebilirmisiniz” dedi.

1 cm toprağın oluşumu için ortalama asgari 2 yüz yıla ihtiyaç var diyen Karaca, “Yavrularımızdan ödünç aldığımız doğayı koruyabildiğimizden eminmisiniz. Çöplerimizle Edremit Körfezi’nin turizm konusuna gölge düşürdüğünüzün farkın damısınız. Ormancılarımız, Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü çalışmaları dışında, TEMA – İş Bankası işbirliği ile yurdumuzun çeşitli bölgelerine kampanya olarak dikilen, Kızılçam, Badem, Elder çamı, Selvi, Akasya, Sedir, Ardıç, Karaçam,Yalancı akasyalar ve Meşe dikmeye devam ederken sadece orman ve ağaçlandırma haftalarında Tema olarak anılmak haksızlık değimli ?. Bölgenizde Türkiye geneli 19 meşe türünün en değerli olanları mevcutken çoğaltmak hiç niçin düşünülmedi. Tema olarak özellikle Yavru TEMA, Genç Tema eğitim ve kamplarımızla özellikle merkez yönetimi Prof.Dr.Orhan Doğan, Prof.Dr.Lütfü Baş, Teşkilatlandırma bölüm başkanı Temel Uraz ve bağlı olduğunuz Balıkesir Tema Temsilcimiz DSİ Bölge şefliği sorumlusu Mansur Toprak, Ayvalık, Burhaniye, Havran, Edremit, Altınoluk gönüllü sorumlu temsilciliklerimiz yılın 365 günü Toprak ve Erozyon konularında yurttaşlarımız ve okullarımızı aydınlatma konularındaki çalışmalarımızda sizlere bir telefon kadar yakınlar. Çevresine,ülke ve dünya sorunlarında, yaşanabilir yeşil bir gelecek yaratmak için çaba harcayan ve bunun öneminin bilincinde olan, bu bilinci etrafına aşılayan, sorumluluk sahibi ve toprağın önemini bilen, gelecek bilinçli kuşaklar yaratmakta önemli rol oynayan öğretmenlerimiz, gelin minik yüreklere ekolojik dengeyi, toprak ve erozyon ilişkisini, doğaya karşı bireysel sorumluluğumuzu, dünyanın durumunu Tema eğitimlerimiz ve Tema hediye yayınlarımız ile işbirliği yaparak yarının büyüklerine daha yararlı olmak için bütünleşelim. Türkiye’de topraklarımızın sadece %15'i verimlidir ve her gecen gün erozyon ile miktarı azalmaktadır. Parayla teknoloji satın alabilirsiniz ama Toprağı asla. Gelecekte savaşların ana nedeni tarım toprakları ve su olacağını asla unutmayalım. İstekleriniz doğrultusunda eğitimleri, toprak ve erozyon davasına inanan Profesörler, Nene hatunlar, Şerife bacılar ve Koca Seyitler ziyaretinize gelsinler. Okullarınızda Tema köşeleri oluşturarak yavrularımızı bilinçlendirelim. Haydi hep beraber 5 Aralık tarihine kadar Yavru Tema kayıtlarımızı yaptıralım. (Kuvai-milliye ve Kocaseyit torunları olduğunuzu belgeleme zamanı gelmiştir artık.) Aziz Atamızın dediği gibi “Vatan toprağı kutsaldır. Kaderine terk edilemez. Toprağı kaybetmek, hayatımızı Kaybetmekle eş değerdir. Yavru tema müracaatlarımız devam ediyor. Ayvalık 1, Bigadiç-1 Havran-3 ve Balıkesir merkez 9 diğer bölgeler nerede” dedi.

Karaca ayrıca, Tema’nın 75 il ve 500 ilçe ve beldede kurulduğunu, 2008 sene sonu itibariyle 7 yüz İlköğretim okulunda Yavru Tema teşkilatı bulunduğunu, 56 il ve KKTC de toplam 74 üniversitede Genç Tema Teşkilatı’nın hizmet verdiğini, 34 ilde mezun Tema Teşkilatı yanında 370 bin 300 kayıtlı üye gönüllüsü ile Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü olduğunu sözlerine ekledi.

TEMA TOPRAĞA SAYGI YÜRÜYÜŞLERİNİN FİNALİ AYVALIK'TA YAPILDI.
TEMA TOPRAĞA SAYGI YÜRÜYÜŞLERİNİN FİNALİ AYVALIK'TA YAPILDI.
TEMA TOPRAĞA SAYGI YÜRÜYÜŞLERİNİN FİNALİ AYVALIK'TA YAPILDI.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2009 Çarşamba 12:50:01
Güncelleme :25 Kasım 2009 Çarşamba 13:49:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?