3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Genç Temacılar, Kozak Yaylası'nda

Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinden oluşan genç Temacılar, İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Kozak yaylasını ziyaret etti.

Tema Balıkesir Temsilcisi Mansur Toprak'ın önderliğinde bir araya gelen üniversiteli Temacılar, İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Kozak yöresine gezi düzenledi. Çamavlu köyünde muhtar Necdet Kuştaşı ve köylüler tarafından karşılanan gençler, köy meydanında çay içti ve köylülerle sohbet etti. 14 yıl önce Tema tarafından düzenlenen 12 bin dekarlık mera alanlarında inceleme yapan gençler, köylülerin büyük ilgisi ile karşılaştı. Üniversiteli gençlerle birlikte ıslah edilen merayı gezen Mansur Toprak, meranın köylüler tarafından korunamadığını söyledi.

Tema'nın 92 bin dolar harcayarak mera ıslahı yaptığını belirten Mansur Toprak, "Köylüler tarafında korunamayan mera ziyan olmuş. Eğer mera korunabilseydi. Köyde bu gün çok şey değişmiş olacaktı. Hayvancılar yem fabrikalarına bağımlı olmayacaktı. Bu meranın tekrar ıslahı için tarım müdürlüklerine başvurmanız lazım. Bolu'nun Seben ilçesinde düzenlenen meralar yöre hayvancılığı için çok yararlı oldu. Burada meraya sahip çıkılmadığı ne zaman sonucun ne olacağının en güzel örneği var. Genç Temacı'lar da bu durumu yerinde gördü" dedi.

Merayı koruyamadıklarını için çok üzgün olduklarını belirten köy muhtarı Necdet Kuştaşı, "Köyde koyun ve sığır sahipleri bir birine düştü. Çevre köylerden de hayvan sokanlar oldu. Çıkan tartışmalar da bir bekçimiz de öldürüldü. Bunun için meraya sahip çıkamadık. Kıymetini geç anladık. Ama iş işten geçti" dedi.

Kozak gezisinin ardından Ayvalık'ta ilçe merkezi ve Şeytan sofrasını da gezen genç Temacılar gezinin ardından geldikleri otobüsle Balıkesir'e döndü. Genç Tema'cıların Kozak gezisine Burhaniye gönüllü temsilcisi Şevket Metin de katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 23:43:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?