3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

GESİAD'dan Afrika girişimi

Balıkesir Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkanı Mehmet Akif Ovacık, 54 Afrika ülkesinden bin işadamıyla 2 bin Türk işadamının ikili görüşme için 14-15 Mayıs tarihinde İstanbul'da buluşacağını, Ege Bölgesi'nden de 500 firmanın bu görüşmelerde yer alacağını bildirdi. 

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Salonu'nda düzenlenen toplantıya İstanbul'dan konuşmacı olarak katılan Afrika organizasyonunun koordinatörü Talha Sarıarslan ve Afrika koordinatörü Timur Tığdemir, son yıllarda dünya ekonomisinde cazip bir pazar olarak bilinen Afrika ülkesinin, iki ülke arasındaki iş adamlarıyla ithalat ve ihracat için 30 bine yakın ikili görüşme yapılacağını söyledi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen ve İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleşecek olan programın, Afrika içerikli en büyük dış ticaret organizasyonu olduğu, hedefin ise Afrika ülkeleriyle pazarı artırmak olduğu bildirildi. 

"Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü" olarak adlandırılan organizasyonda ithalat, ihracat üzerinde yapılacak ikili görüşmelerde Ege Bölgesi işadamlarının, kendi bölgeleri için değişik pazarlar arayacaklarını dile getiren Talha Sarıarslan, "Türkiye, Afrika kıtası ülkelerinden 2007 yılında 15 milyar dolar değerinde ürün ihraç etti. 2008 yılı için iki ülke arasında ticaret potansiyelinin ikiye katlanması hedeflenmektedir" dedi. 

GESİAD Başkanı Ovacık, Türkiye'nin Afrika ülkeleri açısından pek çok tarım ve sanayi ürünü yanı sıra cazip bir pazar oluşturduğunu söyledi. İstanbul ve değişik yerlerde yapılacak toplantılardaki ikili görüşmeler neticesinde Afrika ülkeleriyle aralıksız ticaret yapma imkanı doğacağını kaydetti. Ovacık, Türkiye'ye olan sempatinin iş birliğine dönüşeceğini ve ticareti kolaylaştıracağını savundu. 

Afrika Koordinatörü Timur Tığdemir, hükümetin Afrika ülkelerine önem vermesine rağmen Türk ticaret payının sembolik rakamlardan öte gitmediğini belirtti. Tığdemir, işadamlarına distribütörlük verme, teknoloji transferi ve ortak üretim gibi çok geniş yelpazede ikili işbirliğinin gelişmesine imkan sağlanacağını bildirdi. 

Organizasyona katılacak Afrika ülkeleri ise şunlar: Nijerya, Güney Afrika cumhuriyeti, Kamerun, Moritanya, Gana, Malavi, Senegal, Cad, Fas, Kango, Cezayir, Nijer, Burkina Faso, Sudan, Mısır, Madagaskar, Mali, Kenya, Gabon, Togo, Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gine, Liberya, Zambia, Zimbabwe, Namibya, Swaziland, Lesotto, Bostwana, Angola, Kongo Demokratik C., Komor adaları, Şeyseller, Mauritus, Mozambik, Yemen, Etiyopya, Tanzanya, Somali, Eritre, Burundi, Raunda, Benin, Fildişi, Gine-Bissau, Sao Tome and Principe, Cape Verde, Siera Lone, Gambia.

.
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 13:41:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?