6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Gönen Çayı'nda kirlenme

Balıkesir İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyeleri, Türkiye'de koruma altına alınan sulak alanlardan olan Gönen Çayı Deltası'nda kirlenmenin sürdüğünü belirterek, sanayi tesislerin arıtmalarının çalıştırılması ve kanalizasyonların çaya bırakılmaması için tedbir alınmasını istedi.

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Namık Havutça, Tarım Komisyonu üyesi İsmet Koçyiğit, Ahmet Göçmez ve İbrahim Erdal Arcan ile Misakça Sulama Kooperatifi Başkanı Ali İhsan Yıldırım, Gönen Çayı'nın Marmara Denizi'ne döküldüğü Misakça Köyü yakınlarındaki delta alanında inceleme yaptılar. Gönen Çayı'ndaki kirlenmeye dikkat çeken İGM üyelerinden İbrahim Erdal Arcan Gönen Çayı'ndaki kirlenmeye arıtma tesislerini çalıştırmayan sanayi kuruluşlarıyla kanalizasyon atıklarının neden olduğu belirterek, "Gönen
Çayı'nı kirleten birkaç nokta var. Gönen'deki deri fabrikaları, süt ürünleri tesisleri arıtmaların çalıştırmadığı zamanlarda kirlenmeye sebep oluyorlar. Ayrıca Gönen ve Sarıköy'ün kanalizasyonu da çaya akıyor. Biz bu konuda İGM'ye resmi rapor da sunduk" dedi.

İGM üyesi Namık Havutça ise, Manyas Gölü'yle birlikte Türkiye'de koruma altına alınan sulak alanlardan olan Gönen Çayı'ndaki kirlenmenin önüne geçilemediği takdirde çevre ve insan sağlığının tehdit altında olacağını belirterek, "Gönen Çayı bundan yaklaşık 10 yıl önce insanların yüzerek geçtiği pırıl pırıl bir suydu. Şu anda dibi gözükmeyen simsiyah bir noktaya geldi. Gönen Çayı'nın geldiği bu noktayı nedenleri İGM'de araştırdığımızda Gönen'in atık sularının, deri ve diğer sanayi tesislerinin arıtmaların çalışmamasından kaynaklandığını üzüntüyle öğrendik. Bölgemizde istihdam oluşturan üretim tesislerin çalışmasını yürekten destekliyoruz.

Gönen Çayı ve Tahirova Türkiye'nin en önemli çeltik domates yetiştiren çok önemli bir alüvyon alanı. Gönen Çayı deltası Manyas Gölü'yle beraber korumaya alınan Türkiye'nin ender sulak alanlarından bir tanesi. Burada yüzlerce kuş ve balık çeşidi yaşamaktadır. Bu alüvyon alanının korunması için yetkililerin harekete geçmesi gerekmektedir. Arıtmaların çalıştırılması lazım insan sağlığı, hayvan sağlığı, bitki sağlığı çevre sağlığı tehdit altındadır. Buradan yetkilileri uyarıyorum gönen çayında gerekli önlemler alınmazsa yarın insan ve çevre sağlığı çok büyük tehdit altında olacaktır. İlgili sanayi tesislerine zarar gelmesini istemiyoruz ancak arıtmaların duyarlılıkla izlenmesi gerekmektedir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 17:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?