6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Güneşi alkışlarla uğurluyorlar

Güzel bir ambiyansın yaşandığı, rakımı yüksek olan Balıkesir’in Ayvalık Şeytan Sofrası adıyla bilinen tepede, güneşin batışını izlemeye gelen binlerce vatandaş, saniye saniye alçalarak batan güneşi alkışlarla uğurluyor.

Küçükköy-Sarımsaklı Beldesi sınırları içindeki Şeytan Sofrası adıyla anılan tepe, kayalıkların arasında bulunan dev bir ayak izi ile biliniyor. Rivayete göre, bu ayak izi şeklinin Şeytan’a ait olduğu söyleniyor. Bu yüzden de doğa harikası olan bu tepenin adına Şeytan Sofrası deniliyor. Şeytan Sofrası, sadece ‘Şeytan’a ait ayak izi’ ile değil, Ayvalık’ın en yüksek rakımlı tepesi olduğu için, tüm Ayvalık ve adalarıyla, Ege Denizi manzarası ile de yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çekiyor.

Şeytan Sofrası’nın en çok bilinen özelliği ise, güneşin batışının en güzel izlendiği yer olması. Bu yüzden de yaz kış her gün akşam saatlerinde binlerce yerli ve yabancı turistlerle yöre halkı, özel otomobilleri ile ya da minibüslerle güneşin batışını izlemek için doğanın tüm güzelliklerinin izlendiği bu tepeye çıkıp, güneşin batışını izliyorlar.

Güneşin batışına yakın saatlerde yoğun trafiğin yaşandığı Şeytan Sofrası’nda, son yıllarda yeni bir alışkanlık gözlenmeye başlandı. Her akşam binlerce insanın güneşin batışını neden alkışladıkları ise, kimilerine göre 24 saatlik bir günün daha sona ermesine duyulan hüzün, kimine göre de Güneş’in bir gün boyunca tüm dünyayı aydınlatıp, ışıtmasının sonucunda, güneşe insanlığa yapmış olduğu bu 24 saatlik hizmetin karşılığında teşekkür etmek amacıyla alkışlarla minnettarlıklarının ifade etmek olduğu iddia ediliyor.

Akşam saatlerinde Ayvalık’ın simgelerinden biri olarak bilinen Şeytan Sofrası’nda yaşanılan, alkışlarla batan güneşi uğurlama adeti, her geçen gün artarak, artık bir alışkanlık haline dönüşme yolunda ilerlerken, Şeytan Sofrası’nda işletmeci olan mekan sahipleri ise bundan oldukça memnun görünüyorlar.

Alkışlamanın, insanın kelimelerle ifade edemedikleri duygularının dışa vurumu olduğunu belirten işletmeciler, “Burada her akşam bir duygu sağanağı yaşanıyor. Bizlerde binlerce insanın bu duygularına ortak olarak, onlarla birlikte aynı heyecanlarla her akşam güneşi alkışlarla uğurluyoruz. Unutulmasın, her batan güneş yeni doğacak günün ve yepyeni umutların başlangıcıdır. Aslında alkışlarımız da yeni umutlarımızın yeşermesinin ümidiyle, yarınlara pozitif bakmayı başarabilenleredir’’ diyerek görüşlerini dile getirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 17:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?