7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Gurbetçi kızların iddiası

Bulgaristan’da arabası yakılan bir Türk gencinin, Bulgar Polisi tarafından yapılan hakaretler sonucunda, bir anlık öfke ile polisi öldürmesinin ardından, Türk düşmanlığının dozunu arttırdığını iddia eden, Yasemin ve Yonca Yavaş adlı kardeşlerin, özel otomobilleriyle Almanya’dan, Türkiye’ye Bulgaristan üzerinden gelirken yaşadıkları, sıla hasreti çeken gurbetçi vatandaşlara uyarı niteliğinde.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki yazlık evlerinde senelik izinlerini geçirmeyi tercih eden Yasemin ve Yonca Yavaş adlı genç kızlar, Bulgaristan’da Türk düşmanlığının artık tahammül sınırlarını aştığını iddia ediyor. Almanya’nın Berlin kentinde yaşayan ve gurbetçi bir ailenin kızları olan Yasemin ve Yonca Yavaş, yıllardır karayolunu tercih ederek bulundukları ülkelerden, anavatanlarındaki akrabalarını görüp, senelik izinlerini Türkiye’de geçirmek üzere Türkiye’ye gelirken, yaşadıkları sorunlar için Dışişleri Bakanlığı’nca gerçek anlamda, diplomatik girişimlerin yapılmasının artık zamanının geldiğini düşünüyor.

Almanya’da doğup, büyüyen gurbetçi genç kızlar, “Ekonomik oluşu ve Türkiye’ye gelindiğinde ulaşım sorunun daha rahat çözümlenmesini düşünen gurbetçiler genelde karayoluyla Almanya-Türkiye arasındaki yolu kat etmeyi tercih ediyoruz. Ancak yıllardır bu yol üzerinde Bulgaristan’da her defasında yüzlerce sorun yaşıyoruz. Bulgar polisinin biz Türklere yaptığı haksızlıklar, açık açık rüşvet almalarıyla, Bulgaristan’dan geçerken hırsızlar tarafından soyulmalar ve gasp edilmeler şimdiye kadar defalarca yaşanmıştır. Nedendir bilinmez, en çok ta bu tip olaylar Türk Gurbetçilere yapılmaktadır.

Ancak geçtiğimiz aylarda bir gurbetçi delikanlının Almanya’dan gelirken, kimliği belirsiz kişilerce Bulgaristan’dan geçerlen otomobili kundaklanmıştı. Olay yerine gelen Bulgar polisinin genç delikanlıya yardımcı olacağı yerde, onu aşağılaması ve düşmanca tavırlarının karşısında, bir anda çılgına dönen genç Bulgar polisini öldürmüştü. Bunun sonucunda zaten Türk düşmanlığı konusunda sınır tanımayan Bulgar polisi, şimdilerde yaz tatilini Türkiye’de geçirmek isteyip, özel otomobilleriyle Karayolunu tercih eden Türk gurbetçilere olan düşmanlığın dozajını iyice abartmış durumda. Öldürülen Bulgar polisinin intikamını Türklerden çıkarırcasına pek çok olumsuzluk yaratan Bulgar polisi, işi ölüm tehditlerine varıncaya kadar abartmış durumda” dedi.

Birkaç gün önce Almanya’dan Türkiye’ye kendi özel otomobilleriyle geldiklerini belirten Yasemin ve Yonca Yavaş kardeşler, “Yunanistan üzerinden Türkiye’ye gelmeye kalktığınızda 200 km daha fazla yol kat etmek zorundaydık. Bu yüzden de, Bulgaristan üzerinden gelmeyi tercih ettik. İki genç kız için Bulgaristan yolu tam bir korku tüneli gibiydi. Gözümüzün önünde durdurulan bir Türk Gurbetçi genç sorgusuz sualsiz polislerce dövüldü.

Dayak yeme sebebi; aşırı hızmış. Bulgar polislerin dışında, Bulgaristan’ın ekonomik anlamda aşırı kötü durumda oluşu nedeniyle hırsızların ana yollara çivi ve cam parçaları saçarak, otobandan geçen otomobillerin lastiklerinin patlamasına sebep olup, sonrasında yolun kenarına çekmek zorunda kalan bu araçları soymalarının dışında, artık gasplar da arttı. Bulgar polisi asla bir Türk’ün soyulmuş ya da dayak yemiş olma şikâyetlerini kale almıyorlar. Haksızlığa uğramış olan Türk gurbetçilere resmen köpek muamelesi yapıyorlar. Zaten Tür delikanlının Bulgar polisini öldürmesinin nedeni de bu. Ama şimdi Bulgar Polisin öldürülmesinden sonra Türklere iyice bileniyorlar.

Bu yüzden de, Yıllık izinlerini Türkiye’de eş, dost ve akrabalarının yanında geçirmekte olan Türk Gurbetçilerin, eğer dönüş yolunda karayolunu tercih edeceklerse, kesinlikle 200 km fazla yol kat etsinler ve Yunanistan üzerinden dönüş yapsınlar. Aksi takdirde yaşayacakları büyük sorunları düşünmek bile istemiyoruz. İçişleri Bakanlığı’nın bu olaya mutlaka ciddi anlamda diplomatik olarak el atıp, Türklere yapılan bu düşmanlığın sonlandırılması için gerekli olan diplomatik girişimlere başlamasını istiyoruz” diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 16:04:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?