3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

'Hava Kirliliği ve Sağlık' paneli

TÜBİTAK'ın desteği ile Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) tarafından düzenlenen panelde, "Hava Kirliliği ve Sağlık" konusu tartışıldı. Türkiye'nin seçkin üniversitelerden çok sayıda öğretim görevlisinin katıldığı panelde, enerji sorunundan, hava kirliliğinin tarihçesine kadar bir çok konu ele alındı. 

Salih Tozan Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Hava Kirliliği ve Sağlık" konulu panele Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan ile öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu, "Çevre ve Etik" konusunu anlatırken bio yakıt meselesinine dikkat çekti. Müezzinoğlu, "Kullanılan yakıtlar fosil yakıt olmamalı. Bio yakıtların enerji sorununa karşılık çözüm şeklinde ortaya konmasına karşılık, gıda olarak kullanılan bitkilerden yakıt elde edilmesi dünyanın etik sorunu haline gelmiştir. Enerji krizi küresel bir kriz halindedir. Kömür ve petrol dışında farklı enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Türkiye bu kaynakların başkenti" dedi. 

ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürdal Tuncel de, "Hava Kirliliği ve Meteoroloji" konusunda bilgi verdi. Hava kirliliğinin çok eski ve zaman içinde şekil değiştirmiş bir olay olduğunu belirten Tuncel, "Hava kirliliği, kimyasal bileşiklerin doğal düzeyler üzerine çıkmasıdır. Doğal kaynakların hava kirliliği açısından rolü büyüktür. Denizler Kükürtdioksit'in yüzde 50'sini havaya atar. 1970 ve 1990 yılları arasında asit yağmurlarını yaşadık. 1990'dan sonra araç kökenli kirlilikler oluştu" dedi. 

Hava Kirliliği konusunda geniş çaplı olarak düzenlenen panelde, Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof Dr. Ferruh Ertürk, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Abdurrahman Bayram, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden Doç Dr. Sait Sofuoğlu ve Balıkesir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lokman Hakan Tecer bilgiler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 18:08:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?