6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Hava kirliliğine sıkı denetim

Balıkesir Belediyesi bünyesinde kurulan Mobil Çevre Denetim Ekibi, hava kirliliğine sebep olan kaynaklara yönelik denetimlerini artırdı. Mobil denetim ekibi, hava kirliliğine yol açanlara göz açtırmıyor.

Balıkesir Belediyesi'nin hava kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmaları devam ediyor. Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nce oluşturulan Mobil Çevre Denetim Ekibinin, bu kış döneminde (Ekim 2008'den itibaren), 850 binayı denetlediği, kurallara uymayanlara idari yaptırım uyguladığı bildirildi.

Hava kirliliğine neden olan kaynaklara yönelik denetimlerini arttıran Mobil Çevre Denetim Ekibi, duyarlı vatandaşlardan gelen şikayetlerin yanı sıra şehirde sürekli sokak sokak dolaşarak bacalarından aşırı duman çıkan binalara yönelik kontroller yapıyor. Bacasından aşırı duman çıktığı tesit edilen binaların yetkililerinden, kullandıkları yakıta ait fatura ile Ateşçi Ehliyet Belgesi ve Baca Temizlik Belgelerini ibraz etmeleri isteniyor. Ayrıca, böyle binalardan, "baca gazı ölçüm" değerleri de isteniyor. Denetimler sırasında Çevre Kanunu, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Mahalli Çevre Kurulu Kararları gereğince olması gereken belgeleri ibraz edemeyenler ile uyulması gereken kurallara uymayanlar hakkında yasal işlemler yapılıyor. Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sadece binaları değil, yakıt satıcılarını da denetliyor.

Bu denetimlerde, satılan yakıtın sevk irsaliyesi veya faturası, işyeri ruhsatı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden alınan katı yakıt satıcısı kayıt belgesi, kontrol belgesi, uygunluk izin belgesi, satış izin belgesi, kömürlerin ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen özellikleri taşıyıp taşımadığına dair analiz belgeleri ile kömür torbalarının özellikle denetlendiği bildirildi. Yakıt Satıcısı denetimlerinde ise gerekli görüldüğü hallerde kömür numuneleri alınarak, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş veya akredite kurumlarda analizleri yaptırılarak, sattıkları kömürlerin yasalarca belirlenen standartlara uygun olmadığı belirlenen satıcıları hakkında yasal işlem yapıldığı, işlem yapılan yakıt satıcılarının İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne de bildirildiği açıklandı.

Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan denetimlerin hava şartlarına bağlı olarak artarak devam edeceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 14:20:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?