3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Havran Barajı'na 3 milyon YTL'lik ödenek

Balıkesir'in Havran ilçesinde Balıkesir DSİ 25. Bölge Müdürlüğü'nün yürüttüğü baraj inşaatı için 3 milyon YTL'lik ödenek çıkarıldığı açıklandı. 

Ak Parti Havran İlçe Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, "Ankara temaslarımızda Devlet Bakanımız Veysel Ersoy, Havran Barajı'nda incelemelerde bulunacağı sözünü verdi. 2008 yılında da inşaatın tamamlanması için 3 milyon 300 bin YTL'lik ödenek çıkarıldığını belirtti. Ayrıca, Kalabak köyü muhtarımız Servet Kansoy'un gölet projesi de önümüzdeki yıl programa alınacak." dedi. 

Bilindiği üzere, gövde dolgusu tamamlanan barajın bu sene içinde tamamen bitirilmesi hedefleniyor. Yetkililer, bir tarafta Havran Ovası sulama projesinin de devam ettiğini, bu işin de tamamlanmasıyla yılda 4 milyon 400 bin YTL. net gelir artışı elde edileceğini açıkladı.

Balıkesir'in Havran ilçesinde, ilçeye 9 kilometre mesafedeki çayın üzerinde yer alan Havran Barajı ile sağ sahilde bin 327, sol sahilde 2 bin 3 olmak üzere toplam 3 bin 330 hektar arazinin sulanması sağlanacak. Barajdan, Havran ile birlikte Edremit ve Burhaniye ilçeleri, İnönü, Temaşalık, Çamdibi, Yaylaönü, Küçükdere, Büyükdere, Börezli ve Kızıklı köyleri de yararlanacak. 

20 Ocak 1995 tarihinde 270 bin YTL. keşif bedeli ile ihale edilen Havran Barajı inşaatını 221 bin 778 YTL'ye Mersin Onar İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi üstlendi. Müteahhide aynı yılın Haziran ayında yer teslimi yapılıp, yine aynı tarihte işe başlandı. 

Baraj inşaatında bugüne kadar, baraj ulaşım ve malzeme taşıma yolları, 4 metre çaplı atnalı kesitli 300 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin kazı ve beton kaplama çalışmaları, enjeksiyon ve enjeksiyona ulaşım galerileri ile dolusavak kazısı tamamlandı. Toplam 40 bin 500 metreküp olan dolusavak betonunun 34 bin 594 metreküpü döküldü, 91 bin 440 kilogram radyal kapak gömülü parçaları da montaj işi bitirildi. Nihayet, 1 milyon 50 bin metreküp olan baraj gövde dolgusu da tamamen bitirildi. 

Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğü Havran Barajı'nda bugüne kadar yüzde 77,54'lük fiziki gerçekleşme sağlandı. Baraj inşaatının bu yıl içinde tamamen bitirilmesi ve su tutulmaya başlanması hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 12:41:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?