7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Hıdrellez coşku içinde kutlandı

Halk arasında yaz günlerinin başlangıcı olarak kabul edilen bahar bayramı Hıdrellez Balıkesir'de de coşku içinde kutlandı.

Balıkesir'deki kutlamalar Kaya Avni Sağlıkçı Parkı'nda yapıldı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan kutlama komitesi tarafından tertiplendi.

Tertip komitesi adına günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Demet Şafak Aydın, mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdrellezin ülkemizde etkin bir şekilde kutlandığını kaydetti. Şafak Aydın, "Büyük şehirlerde daha az olmak üzere, kasaba ve köylerde Hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar evin temizliği, üst baş temizliği, yiyecek içeceklerle ilgili hazırlıklardır. Hıdrellez gününden önce evler baştan başa temizlenir. Çünkü temiz olmayan evlere Hızır'ın uğramayacağı düşünülür. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler ve ayakkabılar alınır. Hıdrellez gecesi Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır.

Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağzı açık bırakılır. Ev, bağ, bahçe, araba isteyen kimseler, gül ağacının dibine isteklerinin küçük bir modellerini yaparlarsa dileklerinin gerçekleşeceğine inanırlar" dedi.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kutlamada, Balıkesir Belediyesi ekipleri pilav ve ayran ikramında bulundu. Balıkesir Üniversitesi ile Merkez Ticaret Meslek ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi halk oyunları guruplarının folklor gösterilerinin renk kattığı Hıdrellez etkinliğinde Balıkesir Belediye Konservatuarı sanatçılarından Çağdaş Akbaba, seslendirdiği Türk Halk Müziği eserleriyle büyük beğeni topladı. Hıdrellez kutlamaları gün boyu değişik etkinliklerle sona ererken, vatandaşlar da sokaklarda Hıdrellez ateşi yakarak eğlendiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 10:11:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?