3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

İGM'de gergin toplantı

İl Genel Meclisi (İGM) Ekim ayı toplantıları devam ediyor. İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan ve Tarım İl Müdürü Rüknettin Ceyhun, İGM üyelerini bilgilendirdi. Tarım İl Müdürü Ceyhun, İl Özel İdaresi kaynaklı bütçeden kendilerine pay verilmediğini söyledi. Tarım Komisyonu üyesi İsmet Koçyiğit ise Tarım Komisyon Başkanı Özcan Savur'u bütçeye sahip çıkamadığı için istifaya çağırdı. 

Özmerkez İGM Salonu'undaki meclis toplantısında, İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, sağlık alanındaki çalışmalar hakkında kısaca bilgi verdi. Balıkesir'in il olarak Aile Hekimliğine geçiş yapacağını belirten Çalışkan, "Aile hekimliğine geçince sağlık ocakları kapanacak diyorlar. Hiç kimse, benim mahallemin, benim köyümün sağlık ocağı kapanacak diye korkmasın" dedi. Daha detaylı bilgilerin sağlık müdürlüğünün internet sitesinde yer aldığını belirten Mehmet Çalışkan, İGM üyelerine sağlıkla ilgili ilin durumunu gösteren bilgilerin yer aldığı birer CD verdi.

"YAMA KÜÇÜK, DELİK BÜYÜK" 

Sağlık müdüründen sonra söz alan Tarım İl Müdürü Rüknettin Ceyhun, meclis üyelerini slayt gösteri eşliğinde bilgilendirdi. Tarım Müdürlüğü olarak İl Özel İdaresi'nin bütçesinden bir ödenek alamadıklarını belirten Ceyhun'un konuşması, toplantıda soğuk bir hava estirdi. Ceyhun, "İlimiz kaynakları bitkisel üretim ve hayvancılıktır. Çiftçiler bu üretimi beraber yaptıkları için sorun oluşuyor. Çiftçilik iklime bağlı zor bir meslek ve Balıkesir'in en önemli sorunu su. Bizler yatırım yapacağımız zaman bakanlık ödeneklerinden ve İl Özel İdare ödeneklerinden faydalanırız. Fakat, biz İl Özel İdaresi'nden yeteri kadar ödenek alamıyoruz. Var da vermediler mi bilemem. Biz zeytinle ilgili mücadeleyi yapamadık. Sulanabilir arazi Balıkesir'de en büyük sorun. Duble yoldan sonra duble sulama kanalı yapılırsa gayet iyi olur. Diğer bir konu ise süne ile mücadele. Köylere gittik ilaç dağıttık. İmamlara bıraktık, jandarmaya bıraktık, ama, yine de mücadeleyi tam yapamadık. Balıkesir'de seracılık potansiyeli var. Jeotermal enerji olmasına rağmen seracılık istenilen düzeyde değil. Balıkesir çiftçisi çalışkan, kadın erkek herkes çalışıyor. Ama bir söz vardır. Yama küçük, delik büyük derler. Kooperatif çok, fakat bir araya gelip proje yapan yok" dedi.

MECLİSTE ÖDENEK KRİZİ 

Tarım İl Müdürü Rüknettin Ceyhun, İGM Başkanı Mehmet Akif Okur'a sitemde bulundu. 2007 yılında ödenek alamadıklarını, 2008 ve 2009 yıllarında ödenek beklediklerini belirten Ceyhun'a cevap veren İGM Başkanı Okur, "İl Genel Meclisi yatırım kararı alır, yapılan yatırımların harcama kusurları bize ait değildir. Siz, ödenekle ilgili fakslar geliyor dediniz. O fakslar sizlere İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nden geliyordur" dedi.

MECLİS SALONUNDA İSTİFA SESLERİ 

İGM toplantısında şahsı adına söz alan CHP Bandırma İGM Üyesi olan Tarım Komisyonu üyesi İsmet Koçyiğit, Tarım Komisyonu Başkanı Özcan Savur'u istifaya çağırdı. Koçyiğit, "2006 yılında Tarım Komisyonu bin 830 YTL.'den yüzde 9 pay kullandı. 2007 yılında ise 804 bin YTL.'den 14 bin YTL. yani yüzde 1.75 civarında kullandı. 2008 yılında 389 bin YTL.'den 145 bin YTL. kullanmış. Çevremizdeki illerin durumunu da araştırdım. Tarım Komisyonu Başkanı, tarımla ilgili bütçemize sahip olamıyor, başkanın üstelik Dursunbey Ziraat Odası Başkanı olduğunu düşünürsek çiftçinin hakkını koruması gerekmez mi? Tarım Komisyonu Başkanı'nın bütçesini koruyamadığı için gereğini yapıp, istifa etmesini talep ediyorum" dedi. 

İGM Başkanı Mehmet Akif OKur, Tarım Komisyon Başkanı Özcan Savur'a cevap hakkı vermedi. Başkan Okur, Koçyiğit'e 2009 yılı yatırımları için söz aldığını hatırlattı ve birini istifaya çağırmanın kendisinin görevi olmadığını söyledi. İGM Başkanı Okur, tartışmaya katılan BBP'li üye Mahmut Eren'e de söz vermedi. Mahmut Eren, İGM Başkanı Okur'dan bu konu ile ilgili ayrı bir oturum talep etti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 12:29:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?