6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

İkiz çek çetesi

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü KOM Şube ekiplerinin düzenlediği operasyonda, "resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık" yaptığı belirtilen bir şebeke çökertildi.

Polisin, "M1" kod adını verdiği eş zamanlı operasyon neticesi yakalanan biri kadın 10 şüpheli, adli makamlara teslim edildi. Operasyonla ilgili 4 kişinin daha arandığı bildirildi.
Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerinin 6 aydır sürdürdüğü operasyonda, il merkezinde ikamet eden Z.Ö. isimli şahsın liderliğinde oluşturulan suç örgütünün, il merkezi, ilçeler ve diğer illerdeki bağlantılarıyla birlikte sahte belge tanzim ettikleri, bu belgelere müşteri temin ederek haksız kazanç elde ettikleri, bunun yanı sıra lider konumunda bulunan Z.Ö. isimli şahısla irtibatlı diğer şüpheli şahısların da sahte çek, sahte para işi
yaptıkları tespit edildi.

İstihbarat çalışmalarının ardından start verilen operasyonda, suç örgütünün tamamen deşifre edilerek çökertildiği bildirildi. Z.Ö. liderliğindeki şebeke üyeleri, "suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, örgütün faaliyetleri kapsamında resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık" iddiasıyla adli makamlara teslim edildi. "09-09-10-M1" kod adını taşıyan operasyonla ilgili 6 ay boyunca devam eden çalışmalarda, şebekenin başta İstanbul ve İzmir olmak üzere diğer illerle bağlantılarının olduğu belirlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı'nın koordinesinde yürütülen çalışmalar sonunda, Z.Ö. ile birlikte Z.K., K.Ö. M.A., M.A.K., F.S., S.F., A.A., S.B., F.G. ve M.Y. isimli şahıslarların ikametlerine eş zamanlı operasyon düzenlendi. Z.Ö. ve Z.K. isimli şüphelilerin elebaşlığını yaptığı belirtilen suç örgütü ile ilgili toplam 10 şüpheli yakalanırken, bu şahısların ev, iş yeri, araçlar ve üzerlerinde yapılan aramalarda 27 adet sahte fenni muayenesi yapılmış motorlu araç tescil belgesi, 22 adet sahte fenni muayene işleminde kullanılan araç muayene pulu, 1 adet Akbank Konya Şubesi'ne ait sahte boş çek yaprağı, sahte fatura, sahte nüfus cüzdanı, PVC kaplama makinesi, sahte belge basmada kullanılan 2 adet çok amaçlı renkli yazıcı, sahte belge tanziminde kullanılan kağıt kesme makinesi (el giyotini ), çok sayıda sahte belge basmaya yarayan serigrafi kalıbı ve baskı malzemesi ile sahtecilik işlemlerinde kullanılan 5 adet bilgisayar kasası ele geçirildi.

Balıkesir KOM Şube Müdürlüğü'nün başarılı operasyonu ile çökertilen dolandırıcılık şebekesinin, sahte çek ve para basımı da yaptığı ileri sürüldü. Şebekenin sahte fenni motorlu araç tescil belgesinde kullandıkları hologramları İstanbul'dan, çek ve para için kullanılan kağıtları da İzmir'den temin ettiği belirlendi. Balıkesir merkezdeki Karesi Mahallesi'nde bulunan 3 katlı binanın teras katında kurulan atölyede her türlü sahte resmi evrak vs. üretilebildiği, buradaki malzemelerin tümüne el konulduğu bildirildi.

Yapılan araştırmada kalpazanlık da yaptığı belirlenen ancak sahte para ele geçirilemeyen şebekenin piyasadaki birçok gerçek çeki toplayıp ikizini yaptıkları açıklandı. Gerçeğinden ayırt edilemeyen "ikiz çek" marifetiyle çok sayıda kişinin dolandırıldığı kaydedildi. Gözaltına alınan şahıslardan biri kadın 10'unun, emniyetteki sorgulamalarının ardından, "suç işlemek için örgüt kurmak, resmi belge sahteciliği ve nitelikli dolandırıcılık" suçlarından adli makamlara teslim edildiği, operasyonla ilgili soruşturmanın Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü, 4 şüphelinin daha arandığı operasyonla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 18:54:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?