7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

İlk aşıyı kendine yaptırdı

Balıkesir'deki Ulusal Aşı Günleri törenle başladı. 20-26 Nisan tarihleri arasında kutlanan ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Avrupa Aşı Haftası'nda konuşan İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, aşı uygulaması ile her yıl yaklaşık 50 bin bebeğin korunabilir hastalıklardan ölümünün engellendiğini bildirdi. Çalışkan, 2008 yılında yerli vaka tespit edilmediğini, son 5 yıldan beri de difteri vakasının görülmediğini söyledi.

Gündoğan Mahallesi'ndeki 14 Nolu Sağlık Ocağı'nda düzenlenen törene Vali Selahattin Hatipoğlu, Belediye Başkanı İsmail Ok, İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, Emniyet Müdür Yardımcısı Ümit Demirkıran, MİT Bölge Müdürü, İl Tarım Müdürü Rüknettin Ceyhun ile davetliler, çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı. Sağlık ocağının bahçesindeki törende aşılanmak için bekleyen bebeklerden bazıları güneşten etkilendi. Öğrencilerin ellerinde taşıdıkları dövizlerle sağlığın önemine dikkat çektikleri törenin açılış konuşması için kürsüye çıkan İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, aynı anda askeri uçakların havalanması sebebiyle konuşmasına başlayamadı.

Tek tek kalkış yapan F-16 savaş jetlerinin çıkardığı yoğun ses sebebiyle söyledikleri anlaşılmayan sağlık müdürü, bir süre susup uçakların gözden kaybolmasını bekledi. Nihayet uçakların uzaklaşmasının ardından konuşan Mehmet Çalışkan, aşının önemini vurguladığı sözlerini kısa kesti. Vali Selahattin Hatipoğlu'nun da aşı haftasıyla ilgili yaptığı konuşmanın ardından çocukların aşılanmasına geçildi. İlk aşıyı Vali Hatipoğlu bir bebeğin ağzına damlatarak yaptı. Belediye Başkanı İsmail Ok'un da aşı yaptığı bebeklerin ardından İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan da bir doktora erişkinler için difteri aşısı yaptı.

Bu aşının risk grubuna giren erişkinlerde 10 yılda bir tekrarlanması gerektiği bildirildi. Aşıları yapılan bebeklere balon ve oyuncak verildi. F-16 jetlerinin damgasını vurduğu sağlık ocağında başlatılan aşı günleri 26 Nisan'da sona erecek. Dünya Sağlık Örgütü'ne üye olan 35 ülkeyle birlikte Türkiye'de de kutlanan Avrupa Aşı Haftası'nda uygulanan genişletilmiş bağışıklama programında temel amacın doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak 11 hastalığa (Difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, Hepatit B, Hib, Pnömokok) karşı bağışık kılınması olduğu bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 18:21:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?