6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Iraklı Bakan Balıkesir'de

IRAK ENERJİ BAKANI EL HASAN BALIKESİR'DE

Irak Enerji Bakanı Bakanı Kerim Vahid El Hasan, Türkiye'nin en büyük trafo üreticisi olan Yırcalı Grubu'na ait Balıkesir Elektromekanik (BEST) A.Ş. ile trasformatör ihraç etmek için 3 yıllık anlaşma imzaladı. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikayı gezen Iraklı Bakan El Hasan, "Türkiye'deki sanayiden gurur duymanız lazım, bunların içinde BEST en iyisi" diyerek tesislere hayran kaldığını ifade etti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı A. Rona Yırcalı, yönetim kurulu başkanlığını yaptığı BEST A.Ş.'nin Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni açılan üretim tesislerini gezdirdiği Irak Enerji Bakanı Kerim Vahid El Hasan'ı Balıkesir'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Yırcalı, "Irak, geçirdiği hadiselerden dolayı birçok konuda yeniden yapılanma içerisinde. Enerji de onlardan bir tanesi. Sayın Bakan bu konuda tetkiklerde bulunmak için Balıkesir'de bulunuyorlar. Kendisinin burada bizimle beraber olmasından derece memnunuz" dedi.

Irak'ın Türkiye ataşesi ve yardımcısının da eşlik ettiği Irak Enerji Bakanı Kerim Vahid El Hasan, BEST A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve şirketin yönetim kadrosuyla uzun süren bir toplantı yaptı. Şirket yetkililerinden brifing alan Bakan El Hasan, daha sonra yapılan basın açıklamasında, Irak'ta her türden binlerce adet transformatöre ihtiyaçlarının olduğunu bildirdi. Son 30 yıldan beri Irak'ın büyük zorluklardan geçtiğini anlatan El Hasan, alt yapılarının tamamen yıkılmış olduğunu, bunları bir an evvel yeniden düzenlemeleri gerektiğini söyledi.

Kerim Vahid El Hasan, "Burada bulunmaktan çok memnunum. Irak'ta transformatörlerin her türünden binlercesine ihtiyacımız var. Son 30 seneye yakın zamandır İran savaşı, Kuveyt ile olan durumlar ve nihayet Saddam idaresinin yıkılmasıyla beraber çok zor zamanlar geçirdi. Bundan dolayı da her türlü altyapı tahrip oldu, hatta tamamen yıkılan alt yapılarımız var. Türkiye bir dostumuz ve komşumuz olarak Irak'ın yeniden yapılanması bilhassa alt yapının yeniden ele alınması ve hayata geçirilmesi için bize tam manasıyla destek olmaktadır. Her iki hükümetin de başkanları, gerek Sayın Maliki gerekse Sayın Erdoğan bir araya gelerek yeni bir stratejik plan ortaya koydular. İleriye dönük, ülkenin kalkınması için stratejik plan adı altında mutabakata vardılar. 2 ay önce Sayın Erdoğan Bağdat'ı ziyaret etti ve bu ziyaretinde 48 ayrı konuda anlaşma imzaladık, stratejik işbirliği üzerinde mutabık kaldık. 48 tane anlaşmadan bir tanesi benimle Elektrik Bakanı olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız'la beraber bir anlaşma imzaladık. Türkiye'deki teknolojiyi Irak'a nasıl transfer edebiliriz ve Türkiye'deki teknolojiden Irak'ın yatırımlarına nasıl aktarma yapabiliriz, bunların üzerinde anlaşma yaptık. Buraya DEİK ve diğer odalar vasıtasıyla Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarıyla temas etmek üzere geldik. Bunlardan bir tanesi de BEST. Burada bana verilen bilgilerden son derece memnunum, tesisi gördüm. Burada Irak'ın önümüzdeki 10 senedeki ihtiyaçları hakkında bizlerin ne yapmak istediği, BEST ve diğer şirketlerin de bizlere ne yardımı olabileceği konularında görüşmeler yaptım ve bana verilen bilgilerden son derece memnun oldum. Şunu hemen hatırlatmak isterim ki, Türkiye'deki sanayiden gurur duymanız lazım, bunların içinde BEST de en iyisi" ifadelerini kullandı.

Konuk Bakan El Hasan, BEST A.Ş.'nin dev tesislerindeki incelemeleri sırasında fabrikaya hayran kaldı.

BEST İLE 3 YILLIK ANLAŞMA

Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki incelemenin ardından onuruna verilen yemeğe katılan Irak Enerji Bakanı Kerim Vahid El Hasan, daha sonra Balıkesir Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Yılmaz Arslan'ın karşıladığı konuk Bakana DEİK Başkanı A. Rona Yırcalı tercümanlık yaptı. Valilik makamındaki konuşmasında Balıkesir ziyaretinin Irak ve Türkiye için önem taşıdığını belirten El Hasan, BEST A.Ş. ile 3 yıllık bir anlaşma yaptıklarını açıkladı.

Kerim Vahid El Hasan, "Benim ana hedeflerimden biri Türkiye ile Irak arasındaki mesafeyi kısaltmaktır. Irak ve Türkiye'yi stratejik olarak birbirine yaklaştırmak için anlaşmalar imzalandı. Türkiye, Irak için önemli ülkelerden biridir. Şimdiye kadar yıkılmış olan altyapısının düzeltilmesi bakımından önemli. Türkiye'nin buna hem imkanı var. Türkler Müslümandır ve bizim kardeşlerimizdir, komşumuzdur. Bu anlaşmanın devamı olarak bugün BEST'i ziyaret ettim. Hem dağıtım, hem de güç trafolarında Irak'a yapacakları mal gönderimleriyle ilgili görüşüyoruz. BEST, dolayısıyla bu bölge Irak'ın destekleyicisi olacaktır. Kendileriyle hem yönetim kurulu başkanı, hem şirketle önümüzdeki 3 yıl boyunca Irak'ın ihtiyaçlarını karşılamak üzere anlaştık. 3 yıl boyunca yapılacak bu işlem Irak halkı için çok önemli olacak. Türk halkı için de önemli olacak. Ancak Balıkesirliler için de çok önemli olacağını söylemek istiyorum" şeklinde konuştu.

Vali Yılmaz Arslan'a misafirperverliği için teşekkür eden Irak El Hasan, Balıkesir'in rahat, temiz ve sakin bir yerleşim bölge olduğunu, şehri çok sevdiğini ifade etti. Vali Arslan, Iraklı Bakana halı ve kolonya hediye etti. El Hasan, Balıkesir'deki temaslarının ardından akşam saatlerinde Balıkesir'den ayrıldı.

IRAK ENERJİ BAKANI EL HASAN BALIKESİR'DE
IRAK ENERJİ BAKANI EL HASAN BALIKESİR'DE
IRAK ENERJİ BAKANI EL HASAN BALIKESİR'DE
IRAK ENERJİ BAKANI EL HASAN BALIKESİR'DE
IRAK ENERJİ BAKANI EL HASAN BALIKESİR'DE
İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2009 Cuma 18:13:02
Güncelleme :11 Aralık 2009 Cuma 23:18:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?