6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

İşçi eylemine polis barikatı

BALIKESİR'DEKİ AMBAR İŞÇİLERİNİN EYLEMİ SÜRÜYOR

Balıkesir'de Mutaf Ambar isimli işyerinden sendikalı oldukları gerekçesiyle çıkarıldıklarını ileri süren 10 işçinin aileleriyle birlikte sürdürdükleri direniş sürüyor. Ambar işçilerine, Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (Tümtis) tarafından düzenlenen eylem ile destek verildi. Eyleme Kesk ve Türk-İş yetkilileri de katıldı.

Balıkesir Yeni Sanayi Bölgesi'ndeki Mutaf Ambar nakliyat firmasında çalışırken Tümtis'e üye oldukları gerekçesiyle iş verenin kendilerini kapının önüne koyduğunu ve içeride 5-6 aylık alacaklarının kaldığını iddia eden işçiler, sendikalı olarak çalışmaya devam etmek istediklerini söylediler. İşveren tarafından büyük bir haksızlığa uğratıldıklarını belirten ambar işçileri, haklarını aramak istediklerinde işten çıkarılıp aç bırakıldıklarını söylediler. Ambarın önünde toplanan yaklaşık 100 kişi işvereni protesto etti. Bursa ve İzmir'den gelen Tümtis yetkilileri ile Türk-İş Balıkesir Şube Başkanı Ertan Çelikel ve bağlı şubelerin sendika başkanları direnişteki işçilerin eylemine katılarak yanlarında olduklarının mesajını verdiler.

 

POLİS BARİKAT KURDU

Basın açıklamasına hazırlanan Tümtis ve diğer sendikalılar ile işçiler açtıkları pankartlarla sloganlar eşliğinde Mutaf Ambarı'na yürümek istedi. Ancak, buna izin vermeyen polisler, eylemcilerin önüne barikat kurdu. Sivil polis barikatıyla karşılaşan sendikacılar polise tepki gösterirken, emniyet yetkilileri, eylemcilere daha önceden görüşüp mutabık kaldıkları şekilde hareket etmeleri gerektiğini hatırlatarak ambara geçmelerine izin verilmeyeceğini bildirdi. Yaşanan gerginlik polisin de hoşgörüsüyle kısa sürede sona erdi. Basın açıklamasının okunmasının ardından işçilerin eylem çadırına geçen sendikacılar burada çay içip dinlendi. Eylemde, "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "İş ekmek yoksa barışta yok", "Yılgınlık yok direniş var", "Ya sendika girecek ya kepenkler inecek", "Kahrolsun işçi düşmanları", "Sendika hakkımız engellenemez", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Sendikaya uzanan eller kırılır", "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Direne direne kazanacağız", "Mutaf şaşırma sabrımızı taşırma" şeklinde sloganlar atıldı. Tümtis yetkilileri, işveren tarafından kamuoyunu bilgilendiren bir ilanı yayınlayan Balıkesir'deki yerel gazeteleri de protesto ettiler. Gazeteleri para karşılığında işçileri karşılarına almakla itham eden sendikacıların bu açıklamaları basın mensupları tarafından tepkiyle karşılandı.

 

PROVAKASYONA GECİT VERİLMEDİ

Balıkesir'deki Mutaf Ambarı'nda düzenlenen sendika eyleminde, çevik kuvvet ekipleri herhangi bir saldırı olayına karşı olay yerinde hazır bekletildi. Üniversiteli grubun da yer aldığı eylemciler basın açıklaması için ambara doğru harekete geçince önlem alan polis barikat kurarak buna izin vermedi. Polis müdürünün sendika yetkilisini ikaz eden emniyet yetkilileri herhangi bir müdahalede bulunulmasına da müsaade etmezken, eylemcilerin arasında yer alan bir şahıs elindeki kamerayla görüntü alırken aynı anda da hiçbir olay yaşanmadığı halde kayıt anında sesli olarak, "şu anda polis barikatını aşmaya çalışıyoruz, polis arkadaşlarımızı engelliyor, barikatı yarmaya çalışıyoruz" şeklinde yaptığı konuşmalar kışkırtma girişimi olarak değerlendirildi. Gazetecilerin her yönüyle canlı olarak yaşadığı ve takip ettiği basın açıklamasında polisin hiçbir şekilde müdahale etmediği eylemciler, emniyet yetkililerinin hoşgörüsüyle istedikleri açıklamayı sorunsuz olarak okuyup, eylemlerini gerçekleştirdi. Kamerayla çekim yapan şahsın kameranın üzerine yaptığı seslendirmelerde polisi hedef göstermesi tepkiyle karşılanırken, bu tür girişimler amacına ulaşmadı.

 

ÇOCUK HER YERDE ÇOCUK

Ambar işçilerine destek için düzenlenen eylemde, çıkışı verilen işçilerin aileleri de çocuklarıyla birlikte hazır bulundular. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde basın açıklaması yapıldığı sırada eylemcilerden birisinin çocuğu, çevik kuvvet timinin yanına giderek coplarıyla oynamaya kalktı, her birini yakından incelediği çevik kuvvet timini adeta denetimden geçirdi. Polislerin başını okşayıp sevdiği çocuk ile eylemcilerin sergilediği tavır arasındaki çelişki basın açıklamasının en dikkat çekici ve renkli görüntülerinden birini oluşturdu.

Türk-İş Balıkesir İl Temsilcisi Ertan Çelikel, Maden-İş Sendikası Marmara Şube Başkanı Engin Okçu, Orman-İş Sendikası Şube Başkanı Şaban Durmaz ile Kesk şube sekreteri Yıldıray Deniz, Tümtis Bursa Şube Başkanı Ahmet Güllü, Tümtis Bursa şube sekreteri Özdemir Aslan, Tümtis merkez yetkilisi Cafer Kömürcü, işçiler ve aileleri ile üniversiteli bir grubun katıldığı eylem, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde sona erdi.

BALIKESİR'DEKİ AMBAR İŞÇİLERİNİN EYLEMİ SÜRÜYOR
BALIKESİR'DEKİ AMBAR İŞÇİLERİNİN EYLEMİ SÜRÜYOR
BALIKESİR'DEKİ AMBAR İŞÇİLERİNİN EYLEMİ SÜRÜYOR
BALIKESİR'DEKİ AMBAR İŞÇİLERİNİN EYLEMİ SÜRÜYOR
BALIKESİR'DEKİ AMBAR İŞÇİLERİNİN EYLEMİ SÜRÜYOR
BALIKESİR'DEKİ AMBAR İŞÇİLERİNİN EYLEMİ SÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2009 Pazar 14:47:03
Güncelleme :18 Ekim 2009 Pazar 15:10:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?