6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

'İslam'ı kafalarına göre yorumluyorlar'

Balıkesir İl Müftüsü Necdet Çetin, ekranlarda İslami konularda yorumlarda bulunanları eleştirdi.

Yorumcuları, "radikal" ve "gevşek" olarak nitelendiren Necdet Çetin, insanların İslam'ı kendi kafalarına göre yorumladığını söyledi.

Balıkesir İl Müftüsü Necdet Çetin, televizyonda uzun süreli açık oturumlara katılarak İslami yorumlarda bulunanları eleştirdi. Necdet Çetin, "İslam'ın emirleri, yasakları, tavsiyelerinin haram ve helal açısından söylenmesi kitaplarda sayılmış dökülmüştür. Derinden bir soru sordunuz, ben de derinden cevaplayayım. İnandığımı söylüyorum. Haram da bellidir, helal de bellidir. Siz, kafanıza, gönlünüze şüphe düşüren şeylerden kendinizi koruyun. Peygamber'in tavsiyesi budur. Bu emirler ve yasaklar sana göre ayrı, bana göre ayrı değil. 'İnanıyorum' diyen herkes için aynıdır. Sıkıntı ne o zaman? Sıkıntı bunları yorumlamakta. Bazı arkadaşlarımız aşırı derece radikal davranıyorlar. Bazıları çok gevşek davranıyor. Bazıları da, 'Allah'ın emri budur, bu yolda hareket etmeye devam edeceğiz' diyor. Benim görüşüm bu dersen, işin içine 'cıngar' girer. Bunu diyemezsin" ifadelerini kullandı.

Necdet Çetin, isim vermeden eleştirdiği yorumcuların mehdi ve mesih yorumlarına tepki gösterdi. Çetin, "Haram, helal, mekruh bitmiş de sıra mesih meselesine mi gelmiş? Mesih meselesi gündeme gelse ne olur, gelmese ne olur. Mesih meselesine inansa da inanmasa da fark eden bir şey yok. Konuşulacak çok şey var. Peki kardeşim sen ondan bundan bahsediyorsun da bir sokaklara çık. Bugün gazeteleri okudukça kendimden utandım. İnsanlarda ahlak, vicdan, karakter, hiçbir şey kalmamış. Bunlardan rahatsız olmuyorsun
da mesih ile uğraşıyorsun. Yapacak bir şey mi kalmadı? İnsanlar gürül gürül akan dereden cehenneme doğru yuvarlanıyor.

Sen bunlardan 10 tane, 20 tane adam çeksene kenara, mesih Allah'ın işi. Sen kendi görevini yap. Bu konularda işin cılkının çıkmasının bir sebebi daha var. Bizim insanlarımızın İslami yorumu kendi kafalarına göre, 'Ben nasıl düşünürsem öyledir' diyor. Bir düşünelim, herkesin kendi kafasına göre İslam olursa, dünyada ne kadar insan varsa o kadar İslam olur. İslam bir tanedir .O da senin benim kafama göre şekillenmez. Biz ona göre şekilleneceğiz. Kavganın çıkış sebebi bu. Geçmişten bugüne kadar insanlar bunu kendine iş güç edindi. İnsanların adeta İslam'ın yanına uğramayan insanlar olarak yaşamalarını temin etmek için ellerinden geleni yaptılar. Müslüman'a ne lazım bunu anlatmadılar, benimsetmediler insanlara. Yok bunun aksi diyen varsa, bu kadar insan niye namaz kılmıyor? Zekat çok önemli, sosyal bir mesele. Niye zekat vermiyor insanlar? Bu emirler insanlara İslamiyet açısından hafif gösterildi" dedi.

"YÜZMEK SÜNNETTİR"
Balıkesir İl Müftüsü Necdet Çetin, jet skiye binmesi ile gündeme gelen ve kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü'nün Fatih Altaylı'nın programında, "Yüzmek sünnettir" şeklindeki açıklamalarını da isim vermeden değerlendirdi. Çetin, denize girmenin sünnet olduğu yorumlarını, "Şimdi denize girmek değil de Peygamberimizin ifadesi yüzmek şeklindedir. Nerede yüzmek? Denizde yüzmek, gölde yüzmek, nehirde yüzmek, bu sünnettir. Peygamberimiz bunu insanlara tavsiye etmiş. Doktora gidiyorsun belin ağrıyor, ilk tavsiye edilen şey bol bol yüzülmesi. Bunun yapılmasında sakınca yoktur" açıklamasını yaptı.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 15:26:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?