6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

İsmail Özgün Sındırgı'da

Balıkesir'in Sındırgı İlçesi'nde Çaygören Hidroelektrik Santrali'nde incelemelerde bulunan TBMM Hesaplarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, projenin Türkiye çapında büyük bir proje olduğunu söyledi. 

Sındırgı İlçesi'ndeki ziyaretlerinin devamında Çaygören Hidroelektrik Santrali'nde incelemelerde bulunan Milletvekili Özgün, Su Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılan Çaygören Hidroelektrik Santrali'nin Simav Çayı üzerine sulama amaçlı olarak tesis edildiğini ve 1971 yılından buyana DSİ tarafından işletildiğini söyledi. Santralin 4.6 MW gücünde olduğunu ve yılda 20 milyon 250 bin kWH civarında enerji üreteceğini söyleyen Özgün, "Proje yatırımıyla ilgili ilk çalışmalara 2004 yılı Ağustos ayında başlanmış ve ilk etapta Çaygören Barajı boşaltılarak Dip Savak Tüneli içindeki bin 300 mm. çapındaki tehlike kelebek vanası, bin 800 mm. çapındaki tehlike kelebek vanası ile değiştirilmiştir. 2005 yılı başında türbin-jeneratör grubu ile yardımcı teçhizatın satın alınmasıyla ilgili ihale sonuçlandırılmış ve teklif alınan 5 firma içinden teçhizat temin ve finans şartları en uygun bulunan VA-TECH (Fransa) firması ile 21 Nisan 2005 tarihinde ön anlaşma imzalanmıştır. 2005 yılı başından itibaren kesin projelerinin yaptırılması, kamulaştırma raporu hazırlatılması, teşvik belgesinin alınması, tesis yeri haritasının çıkarılması ve orman idaresinden yer tahsisinin sağlanması gibi hazırlık çalışmaları tamamlanarak Temmuz 2005'te santral binası inşaatına, sulama mevsimi bitimi olan Ekim 2005 itibariyle de cebri boru demontaj ve montajı ve enerji nakil tesisi işi ile elektro mekanik teçhizatın montajı tamamlanmış, testlere başlanmıştır" diye konuştu. 

Santralin Mayıs 2006 tarihinden bu yana enerji üretimine başladığını belirten Özgün, "Çaygören Hidroelektrik Santrali, Türkiye çapında büyük bir projedir. Tamamlanmasından itibaren bölgenin ve ülkenin kalkınmasında büyük katkısı olacak projelerdendir. Geçtiğimiz yıl DSİ'nin başarılı çalışmaları sonucu, Türkiye genelinde bin 300 civarında baraj tamamlanıp hizmete girmiştir" ifadelerini kullandı.
iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2006 Cumartesi 21:25:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?