6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Jeotermal enerji hedefleri büyüdü

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ndeki Edremit Jeotermal A.Ş., hatlarını büyütüyor. Bundan 4 yıl önce başlayan ve yetersiz gelen küçük borular, tamamen değiştirilmeye başladı. Jeotermal ana hatlarını komple elden geçiren şirket yetkilileri, Edremit'in ısınması amacıyla 2 milyon dolarlık yalıtımlı boru döşediklerini, Edremit merkezinde geliş ve gidiş olarak 20 km'lik boru hattının izole edilerek kalıcı montajlarının bitirildiğini hatırlattı.
 
Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, jeotermal enerji çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, "2 yıl sonrasında yapmış olduğumuz yatırım miktarı 15 trilyon lirayı bulacaktır. Böylesine dev bir proje bitiminde, 7 bin 500 konut ısınıyor olacaktır. Geri dönüşüm yapan sıcak suyumuzu ilçemize ekonomik katkı sağlaması amacıyla, büyük seracılık ve termal turizm projemizde kullanacağız" dedi.
 
Edremit Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Salim Dönmez, teknik çalışmalar hakkında verdiği bilgide, "Şehir içi çalışmalar bittikten sonra, 'Büyük Seracılık ve Termal Turizm' projemizi hayata geçireceğiz. Geri dönüşüm suyumuzu, yeni ekonomik kaynaklar için başkanımızın isteği doğrultusunda değerlendireceğiz. 4 yıl önce 240 milyar İş Bankası kredi ile başlayan ve Ed.Bel'e faiziyle 640 milyarı bulan jeotermal asma hatları değişmektedir. 150'lik borular sistemi taşıyamıyor. Bu nedenle nihai olan 250'lik borularla değiştiriyoruz” dedi.
 
Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, Edremit'in hali hazırda 2 bin abonesinin bulunduğunun altını çizerken, bu sayının 2 bin 500-2 bin 700 aralığına 2006 yılında geleceğini, hedeflerinin 7 bin 500 olduğunu söyledi. Bozbey, "Bu kış bin aboneyi ısıtmaya başlayacağız. 2 yıl içerisinde 7 bin 500'e ulaşmamız lazım. 3 yıl içerisinde 3 milyon dolar yatırım yaptık, 2 milyon dolarlık yatırım planımız var. Toplam 15 trilyon yatırım yapılmış olacak. Halen açılmış olan 7 kuyumuz var. 3 tanesi aktif çalışıyor. Toplamda 10 kuyumuz olacak. Bu kuyuların 2 tanesini geri dönüşüm için kullanmayı düşünüyoruz. Su seviyelerini sürekli kontrol ediyoruz. Rezervlerde azalma yok. Böyle bir durum söz konusu olursa, geri dönüşüm kuyularımız devreye girecektir. Şu anda Edremit Çayı’na verilen dönüşüm suyu, içme su ayarında. Çevreye hiçbir zararı yok" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2006 Pazartesi 16:33:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?