6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Kaçak akaryakıt operasyonu

Balıkesir jandarması, Marmara Denizi'nde transit yük gemilerinden aldıkları akaryakıtı piyasaya sürdükleri belirlenen bir çeteyi çökertti.

Edinilen bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı Organize Suç ve Kaçakçılık Şubesi ile İstihbarat Şube birimlerinin birlikte yürüttüğü çalışmada, 2008 yılında Erdek ilçesinde deniz yolu ile akaryakıt kaçakçılığı yaparken yakalanan bazı şüphelilerin cezaevinden tahliye olduktan sonra kurdukları suç örgütü aracılığı ile Marmara Denizi'ndeki transit yük gemilerinden temin ettikleri motorini piyasaya sürdükleri bilgisi üzerine soruşturma başlattı. 3 Aralık 2008 tarihinde başlatılan soruşturmanın 18 Nisan 2009 tarihinde gerçekleştirilen operasyon ile sonuçlandırıldığı bildirildi.

Soruşturma sırasında şüphelilerin Balıkesir'in Erdek, Marmara, Bandırma, Çanakkale'nin Biga, Lapseki, Gelibolu, Bursa'nın Gemlik ve Karacabey ilçeleri ile Marmara Denizi'ne kıyısı olan diğer yerlerde faaliyet gösterdiklerini tespit eden jandarma timleri, 5 Mart 2009 tarihinde Çanakkale açıklarındaki bir gemiden satın aldıkları akaryakıtı karaya çıkaracaklarını öğrendiği şüphelilerden 8'ini yakaladı. Yakalanan şüphelilerden 3'ü tutuklanarak Çanakkale F Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. 12 Şubat 2009 tarihinde yine Lapseki açıklarında bir gemiden aldıkları akaryakıtı kara yolu ile sevk eden şüphelilere ait 22 ton motorin yükle tanker Bandırma İlçe Jandarma Komutanlığı'nca yakalanarak el konuldu.

UKRAYNALI ARACILAR ARANIYOR
Kaçak akaryakıt soruşturmasıyla ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü de bir operasyon düzenledi. İstanbul polisi, 24 Mart 2009 günü gerçekleştirdiği operasyonda aynı akaryakıt kaçakçılığı şebekesinin 5 üyesini 60 ton kaçak akaryakıt ile yakaladı. Yakalanan bu şüpheliler de tutuklanarak İstanbul Metris Cezaevine gönderildi. Jandarma, Ocak ayı içerisinde yurtdışına giden ve yabancı gemiler ile irtibatı sağlayan Ukrayna uyruklu iki kişiyi daha arıyor. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, 16 Nisan 2009 tarihinde Balıkesir, Bursa ve İstanbul illerinde 20 ayrı noktada eş zamanlı arama yaptı. Kaçak akaryakıtın piyasaya sürüldüğü 7 akaryakıt istasyonunda başlatılan ulusal marker ölçümlerinin devam ettiği açıklandı.

Son operasyonda yakalandıktan sonra Balıkesir'in Erdek İlçe Jandarma Komutanlığı'na getirilen şüpheliler sorgulamalarının ardından adli makamlara teslim edildi. Mahkemeye çıkarılan, Murat P. (38), Candaş A. (28), Yaşar F. (34), Fikret A. (53), Ergun N. (46), Nadir M. (33), Faruk T. (50), Eryiğit Y. (26), Birol Y. (45), Yılmaz C. (38), Hasan K. (40) ve Ömer U. (49) isimli 12 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma devam ediyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 16:08:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?