3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Kaçaklar yangın çıkardı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinden yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışırken tekneleri batan yaklaşık 30 kaçağın, sığındıkları “Tabiat Parkı” konumundaki Güneş Adası'nda yangına neden oldukları bildirildi.


Toplam 6.5 hektar alana sahip olan adanın 3 hektarında etkili olan yangına jandarma ekiplerince müdahale edildiği, Orman Genel Müdürlüğünden talep edilen helikopterin de yolda olduğu belirtildi.


Ayvalık'a yaklaşık 10 mil mesafedeki Güneş Adası'ndan duman yükseldiğini fark ederek adaya giden Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, adadaki makilik alanın yandığını, adada yaklaşık 30 yabancı uyruklu kişinin bulunduğunu, bazı kaçakların yangını söndürmeye çalıştığını gördü.

Korku ve panik içinde oldukları gözlenen, bazıları baygın halde bulunan kaçaklar, Sahil Güvenlik 54 ve 80 botlarına bindirilirken, jandarma ekipleri de kovaların yanı sıra kazma ve küreklerle yangına müdahale etti.

Ayvalık Kaymakamı Nazım Madenoğlu, jandarma yetkililerinden yangının yaklaşık 3 hektar alanı etkilediği, ancak kontrol altına alınmak üzere olduğu bilgisini aldığını belirtti.

Askerlerin yerel imkanlarla yangına müdahale ettiklerini, Orman İşletme Müdürlüğünden bir ekibin de çalışmalara katılmak üzere tekneyle yola çıktığını anlatan Madenoğlu, Orman Genel Müdürlüğünden talep ettiği helikopterin ise gelmek üzere olduğunu söyledi.

Madenoğlu, “Yangın kontrol altında. Şu anda 30 askerimiz mevcut imkanlarla yangına müdahale ediyor. Adanın toplam alanı 6.5 hektar. Orman kayıtlarına göre bu alanın 3 hektarı ormanlık, ancak yanan alan makilik alan. Yalnız yangının ormanlık alana da sıçradığı bilgisi var” dedi.


Yetkililerden ilk aldığı, ancak henüz doğrulanmayan bilgilere göre yangının karaya çıkan bir grup kaçak tarafından çıkarıldığını ifade eden Madenoğlu, adada bulunan kaçakların uyruklarının, sayılarının ve sağlık durumlarının tam olarak bilinmediğini dile getirdi.

Bu arada, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince yemek ve su ikram edildikten sonra ilçeye götürülmek üzere yola çıkarılan kaçaklar arasında bulunan, İngilizce bilen bir kişi, Güneş Adası yakınlarında bindikleri teknenin sabaha karşı battığını, yüzerek karaya çıktıklarını ifade etti.

Adada öğle saatlerine kadar fark edilmeyince yetkililerin kendilerini görmeleri için ateş yaktıklarını anlatan kaçak, rüzgarın etkisiyle ateşin makilik alana sıçradığını, bu yüzden büyük korku ve panik yaşadıklarını anlattı.

Öte yandan, Güneş Adası'nın, Orman Genel Müdürlüğünce 1995 yılında “Tabiat Parkı” ilan edilen “Ayvalık Adaları Tabiat Parkı” içinde yer aldığı öğrenildi.

AA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 18:14:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?