6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Kadın işçilerin ücret isyanı

BURHANİYE’DE KADIN İŞÇİLERİN ÜCRET İSYANI

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde zeytin hasadına başlanırken, bayan işçiler ücret eşitsizliğine tepki gösterdi. Zeytin hasadında çalışan erkeklerin 25-30 lira yevmiye almasına karşın kendilerine 15 liranın yevmiyenin reva görüldüğünü belirten kadınlar eşitsizliğin giderilmesini istedi.

Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinin içinde bulunduğu Körfez bölgesinde zeytin hasadına başlanırken, bayan işçiler ücret eşitsizliğine tepki gösterdi. Yörede sırıkçı adı verilen erkek işçiler 25 ile 30 lira arasında yevmiye alırken kadın işçilerin yevmiyesi ile 15-16 lirayı geçmiyor. Kadınların erkekler kadar iş yaptığını belirten Sevim Solak, ücret eşitsizliğinin giderilmesini istedi.

Yere düşen zeytini kendilerinin topladığını belirten Solak, “Soğuk kış günlerinde toprağa düşmüş olan zeytini bizler topluyoruz. Çok zaman el tabanı gibi kırağıda zeytin topluyoruz. Yeri gelince de erkeklerle birlikte sırık vuruyoruz. Bunun için ücret eşitsizliğinin giderilmesini istiyoruz” dedi. Öte yandan zeytin işçiliğinde erkek ile kadın işçi arasında her zaman fark olduğunu belirten ziraat odası başkanı Ali Duman” Bu yıl günlük gelip giden işçilerde erkekler için 25 TL, kadınlar için ise 15 TL. belirledik. Bu ücret yatılı işçiler için erkeklerde 24, kadınlarda ise 14 lira olarak uygulanıyor. Elbet zeytin toplayan kadınların işi de kolay değil. Ancak erkekler çoğunlukla ağaç üzerine çıkarak hasat yapıyor. Erkeklerin işi çok daha zor ve riskli. Onun için erkeklerin yevmiyeleri de kadınlara göre fazla. Zeytin işçiliği erkeksiz de olmaz kadınsız da” dedi.

BURHANİYE’DE KADIN İŞÇİLERİN ÜCRET İSYANI
İHA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2009 Çarşamba 13:57:01
Güncelleme :9 Aralık 2009 Çarşamba 16:00:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?