6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Kahraman izciler anıldı

Balıkesir Lisesi'nde öğrenim görürken 1915 yılında Çanakkale'ye gidip savaşa katılarak şehit düşen öğrenciler (Liseli keşşaflar), lisede yakılan izci ateşi ve fener alayı ile anıldılar.

Çanakkale'deki amansız savaş sırasında kendiliğinden örgütlenip cepheye katılan 25 öğrenci, Balıkesir Lisesi'nde saygı ve şükranla yad edildi. Lise bahçesinde izci ateşi yakan öğrenciler, şarkılar söyledi. Bando takımı, öğrenciler ve öğretmenler ile birlikte ellerinde fenerlerle şehir merkezinde fener alayı yürüyüşü yapan Balıkesir Lisesi öğrencileri, "Ne mutlu Türk'üm diyene" sloganlarıyla herkesi coşturdu. Yollarda vatandaşların alkışlarla selamladığı Balıkesir Lisesi izcilerinin fener alayı yürüyüşü Atatürk Anıtı'nda sona erdi. Şehitler için saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nın okunması ile tören sona eren tören sırasında duygusal anlar yaşandı. Tarihi zaferde, Çanakkale cephesinde düşmanla savaşan Türk ordusuna katılmaya karar veren Balıkesir Lisesi'ndeki 25 keşşaf, gönül birliği ederek kimseden habersiz okullarından ve evlerinden ayrılıp Çanakkale'ye gitmiş ve destan yazan kahramanların arasına katılmışlardı.

İlim öğrenme, tahsil yapma ve hatta oyun çağındaki gençler, okullarını ve ideallerini bir kenara bırakarak vatan müdafaasına koşmuşlar ve o tatlı canlarını, kınalı başlarını bu mübarek topraklara siper etmişlerdir. Balıkesir Sultanisi'ne, 'leyli' (yatılı) olarak nakledilen 25 izci öğrencinin tamamı gönüllü olarak Çanakkale'ye gitmiş ve geri dönemeden şehit oldular. Hatta, bu yiğit izcileri cepheye uğurlama merasimine, onları yüreklendirip takdir etmek amacıyla iştirak edenler arasında İttihatçıların önde gelenlerinden Talat Paşa ile İsmail Canbulat Bey'in de yer aldığı biliniyor. Bu meşhur simaların da içinde yer aldığı 25 izci çocuğun Balıkesir Lisesi merdivenlerinde, şanlı Türk bayrağının gölgesinde çektirdikleri hatıra fotoğrafı, tarihimizi şerefle süsleyen aziz hatıralardan biri olarak kayıt altına alınmıştır.

İŞTE O KAHRAMAN İZCİLER
Çanakkale savaşından önce 1895-1912 yıllarında mezun olup savaşa katılmış ve ismi belirlenen 7 şehit: Kadri Efendi, Hayri Efendi, İsmail Efendi, Mustafa Hilma Efendi, Ahmet Sebahattin Efendi, Mustafa Nedim Efendim, Halil Efendi. 1914-1917 mezunu 14 şehit, İzzet Efendi, İzzet Efendi, Abdül Halim Efendi, Ali Rıza Efendi, Kazım Efendi, Muhtar Efendi, Şerif Efendi, Kemal Efendi, Necmettin Efendi, Ali Rıza Efendi, Ali Şuuri Efendi, Ömer Kemal Efendi, Ahmet Efendi, Tevfik Efendi. 1915-1916 mezunu 7 şehit, Şevket Efendi, Ali Rıza Efendi, Rıfat Efendi, Nizamettin Efendi, Ali Rıza Efendi, Abdulkerim Efendi, Mustafa Zeki Efendi. 1916-1917 yıllarında Çanakkale savaşına gidenler(Keşşaflar grubu) 11. sınıf öğrencisi 23 şehit, Elmas Efendi, Ali Seyid Efendi, Ali Kemal Efendi, Naim Efendi, Recep Efendi, Ali Hamdi Efendi, Mustafa Efendi, Mehmet Efendi, Cemil Efendi, Mehmet Murat Efendi, Ali Efendi, Emin Efendi, Hamza Efendi, Rasim Efendi, Hulusi Fendi, Recep Efendi, Halil Fehmi Efendi, Mehmet Efendi, Osman Efendi, Mustafa Efendi, Esat Efendi, Alaaddin Efendi, Kemal Efendi. 10. sınıf öğrencisi 15 şehit, Abdül Şükür Efendi, Salahaddin Efendi, Besim Efendi, Cemil Efendi, Mustafa Efendi, Mustafa Efendi, Yaşar Efendi, Asım Efendi, Nihat Efendi, Rüştü Efendi, Ahmet Refik Efendi, Hüseyin Hayri Efendi, Şükrü Efendi, Mehmet Kemal Efendi, Salih Efendi. 9. sınıf öğrencisi 15 şehit, Naci Efendi, Kemal Efendi, Cevdet Efendi, Nuri Efendi, Mustafa Efendi, Neaver Efendi, Nevzat Efendi, Muammer Efendi, Kemal Efendi, Cevat Efendi, Feyyaz Efendi, Abdullah Efendi, Fehmi Efendi, Ruhi Efendi, Osman Efendi. 8. sınıf öğrencisi 13 şehit, Nuri Efendi, Süleyman Efendi, Süreyya Efendi, Şevki Efendi, Sami Efendi, Lütfü Efendi, Şevki Efendi, Murat Efendi, Hikmet Efendi, Şükrü Efendi, Ahmet Hayri Efendi, Ahmet Hamdi Efendi ve Mehmet Ali Efendi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 09:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?