7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Kara lastikler yeniden revaçta

Balıkesir’in Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Gömeç ve Havran ilçelerindeki ekonomik krizden etkilenen çiftçiler, eski günlerine döndü.

Önceki yıllarda deriden yapılmış özel iş ayakkabıları giyen çiftçiler, ürünleri para etmeyince kara lastik diye tabir edilen ayakkabıları giymeye başladı.


Fiyatları 30 ile 40 lira arasında değişen iş ayakkabısı alacak para bulamayan çiftçiler, sağlıksız olmasına karşı, eskilerin kara lastik ayakkabılarını 5 liraya satın alarak ihtiyaçlarını gideriyor. Edremit’te bir çok ayakkabıcının çiftçilerden gelen talep üzerine Konya’da üretilen ucuz ayakkabılardan satabilmek için sipariş vermeye başladıkları öğrenildi.

Hurda plastik kullanılarak yapılan, ayakta terleme ve kokuya neden olduğu için son yıllarda tercih edilmeyen kara lastik ayakkabıların, ürünlerin para etmemesi nedeniyle çiftçiler tarafından yeniden kullanılmaya başladığını belirten Edremitli ayakkabı satıcısı İsmail Kızmaz, son bir yıldır kara lastik ayakkabılara rağbetin yeniden artmaya başladığını söyledi.


Sadece çiftçilerin değil, ilçe merkezi, beldeler ve köylerdeki vatandaşların da çaresizlikten bu tür ayakkabıları tercih etmeye başladığını belirten İsmail Kızmaz, “Eskiden kösele ayakkabılar çok pahalı olduğu için ağaların dışında herkes kara lastik giyerdi. Teknolojinin gelişimine paralel olarak üreticinin alım gücüde artınca çiftçiler, daha sağlıklı ve aynı zamanda ekonomik gücüne göre olan deriden yapılmış, tabanları lastik ile özel olarak desteklenmiş özel ayakkabı giymeye başladı.

Bu ayakkabılar özel sipariş üzerine kunduracılar tarafından yapılırdı. Ancak tarım ürünlerinin para etmemesi üzerine üretici, deri de giyemez oldu. Ayakta terleme, koku ve mantar hastalığına neden olsa da ürünleri para etmeyen çiftçimiz ve dar gelirli vatandaşlarımız, mecburen kara lastik dediğimiz eski ayakkabılara geri dönmek zorunda kaldı” dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 16:17:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?