3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Katalogdan boğa beğenme dönemi

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, her geçen gün besi çiftliklerinin sayısı artarken, yerli hayvanların ıslahına da önem verildi.

İlçede görev yapan 5 veteriner hekim sığırlara suni tohumlama yaparken, besiciler de inekleri için kataloglardan boğa beğenmeye başladı.

Burhaniye, 5 bin baş sığır varlığı ile Edremit Körfezi'nin önde gelen ilçeleri içinde yer alırken, ıslah çalışmalarına da hız verildi. İlçedeki görev yapan 5 veteriner hekimin suni tohumlama çalışması yaptığını belirten veteriner hekim Murat Turhan, "İlçede sığır ırklarının ıslahına büyük önem veriyoruz. İlçe merkezi ve köylerdeki vatandaşlar montofon ve holştein ırkı ineklerine mutlaka suni tohumlama yaptırıyor. Suni tohumlama verimin artmasına neden olurken ekonomik de oluyor. Üreticiler boğa besleme külfetinden kurtuluyorlar. Suni tohumlama ürünü olan inekler birinci doğumlarında 30-35 litre süt verebiliyor. Tüm besicilere suni tohumlamayı tavsiye ediyoruz. Besiciler de suni tohumlama yaptırırken katalogdan boğa beğeniyorlar. Bir ineğin tohumlaması boğanın kalitesine göre 35 ile 150 YTL arasında değişiyor" dedi.

İlçeye bağlı Karadere köyünde 40 baş yerli sığırı bulunduğunu belirten Turhan Yılmaz, "Yerli ineklerime suni tohumlama yaptırıyorum. Doğan buzağılar çok farklı oluyor. Önceki yıl bir ineğime simental tohumu yaptırdım. Erkek yavrusu oldu. Şu anda bir yaşında olmasına rağmen anasının boyunu geçti. Bunun için bizde suni tohumlamanın yararına inanıyoruz. Tüm hayvan inek sahipleri suni tohumlama yaptırmalı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 11:19:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?