5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Kaybolan yarasalar ortaya çıktı

Balıkesir'in Havran ilçesinde, baraj sebebiyle mağaraları sular altında kalınca yapılan suni mağaralara girmeyerek ortadan kaybolan yarasa kolonileri nihayet ortaya çıktı. Yarasaların Sarnıç köyünde kullanılmayan bir okulun tavanında ve bölgedeki zeytin ağaçlarının kovuklarında yaşadıkları görüldü.

Havran'ın Sarnıç köyünde Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürlüğü tarafından tamamlanan barajda bir süre önce su tutulmasına başlanmıştı. Bölgede baraj suları altında kalacak olan 16 ayrı türde yaklaşık 26 bin yarasa için yuvalarının üst tarafında 3 milyon TL harcanarak 350 metre uzunluğunda 2 özel mağara ev oluşturuldu. Yetkililerin yarasaların suni mağaralara taşındığını açıklamasına rağmen, Güney Marmara Çevre ve Doğayı Koruma Derneği (GÜMÇED) yarasaların bu mağaralarda olmadığını ileri sürerek mahkemeye başvurdu. Bilirkişi de yapay mağarada olmadıklarını tespit edince yarasaların nereye gittikleri merak konusu oldu.

Sarnıç köyü sakinlerinden Hilmi Okur, yarasaların köyde metruk haldeki ilköğretim okulunun tavanında ve zeytin ağaçlarının kavuklarında olduğunu söyledi. Yarasalar, amatör kamera ile de görüntülendi.

Türkiye'nin en büyük yarasa popülasyonunun bulunduğu bölgede yetkililerin acilen tedbir almasını isteyen Okur, "Köyde araştırma yaptım. Her akşam eski okul binasına yüzlerce yarasa girip çıkıyor. Köylüler bana su altında kalan zeytin ağaçlarını keserken her ağaçtan onlarca yarasa çıktığını anlattı. Yarasalar bölgemiz için çok önemli. Zeytin sineğinin düşmanı. Bu yıl yarasalar yerlerinde olmadığı için zeytinlere sinekler büyük zarar verdi. Mahsul tahribatlı. Şu anda üretici mağdur" dedi.

Sarnıç köylüleri ise, "Baraj köyümüze ve çevresine hayat verdi. Köyümüz önceki yıllarda çok göç verdi. Haliyle boş ev sayısı da çok fazla. Yarasalar bu boş evlere ve eski okulun içine girip çıkıyor. Biz bu yıl zeytinden istediğimiz mahsulü alamadık. Bunun sebebi, ekolojik dengeyi sağlayan yarasaların bulundukları yerden nakledilmesi. Yarasalar milyonlarca lira harcanan suni mağaraları değil, köyümüzdeki eski binaları mesken tuttu. Yarasalara sahip çıkılsın. Çünkü zeytin sineklerinin yok edilmesi için yarasalar şart. Aksi halde önümüzdeki yıl çiftçimizi çok zor günler bekliyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2010 Perşembe 16:54:01
Güncelleme :10 Haziran 2010 Perşembe 20:00:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?