3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Kaz Dağları'nda 5 bin kişi horon tepti

KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ

“9.’ncu Körfez Karadenizliler Yayla Şenlikleri”nde bir araya gelen yaklaşık 5 bin Karadenizli, kemençe eşliğinde eğlendi ve saatlerce horon tepti.

Horonlara bazı belediye başkanları ile eski Edremit İlçe Emniyet Müdürü ve Burhaniye Ağır Ceza Hakimi de eşlik etti. 8 yıldır Kaz Dağları’nın eteklerinde düzenlenen ve geleneksel hale getirilen Edremit Körfezi’ndeki Karadenizliler 9.’ncu Körfez Karadenizliler Yayla Şenlikleri’nde bir araya geldi. Yayla şenliklerinde organizatör ve sunuculuk Selvitop sanatçıların geç çıkmasına tepki gösterdi. Edremit Körfezi'nde bulunan Karadenizliler Derneği tarafından organize edilerek geleneksel hale getirilen Yayla Şenliği, Kaz Dağları eteklerindeki Havran'ın Hanlar mevkiinde piknik havasında yapılan yayla şenliklerinde Karadenizliler tozu dumana katarak horon teptiler.

Yaklaşık 5 bin Karadenizlinin katıldığı şenliklerde büyük coşku yaşandı. Sabah saatlerinde gelmeye başladıkları şenlik alanında çadır kuran Karadenizliler, kemençe eşliğinde saatlerce horon tepti. Bazı Karadenizli aileler çocukları için ağaçlara salıncaklar kurdu, bazı aileler ise, okey oynadı ve doyasıya eğlendi. Mangalların da yakıldığı şenliklerde odun ateşinde çaylar demlenirken, odun ateşinde mısırlar kaynatıldı ve önceden hazırlanan laz börekleri yenildi.

Ayrıca, organizasyon tarafından katılımcılar için yüz kilo döner ikram edilirken bunun yanında ikram pilav ve ayran ikramında bulunuldu. Yayla şenliklerinde organizatörlük ve sunuculuk yapan Necati Selvitop sanatçıların sahneye geç çıkmalarından yakınarak Karadenizli hemşerilerine şikayet etti. Selvitop, “Necati Selvitop dünyanın ikinci büyük organizatörüyüm ben. Türkiye’de geleneklerine tek sahip olan Karadenizlilerdir. Geleneğine kültürüne bağlı nereye giderse gitsin. Dünyanın neresine giderse gitsin. Karadenizliler şenlikleri var. O yüzden Türkiye’de ayrıcalığınızı bileceksiniz. Ama ayrımcılığa ödün vermeyen bir millettiniz. Bu sene biz Yörüklerle bu organizasyonları yapıyoruz. Dernek başkanlarına kültüre verdikleri değerlerden dolayı teşekkür ediyorum”dedi.

Geleneksel yemeklerin yanında mangal keyfinin de yaşandığı Kazdağı eteklerinde birlik ve beraberliğin gözler önüne serildiği geleneksel 9. Körfez Karadenizliler Yayla Şenlikleri’nde yediden yetmişe herkes kemençe eşliğinde horon teperken kimi Karadenizliler ise güzel havanın keyfini mangal yaparak çıkardılar. Minikler ise büyüklerin yaptıkları hamaklarda veya salıncaklarda salındılar. Kimi vatandaşlarda güzel havanın keyfini uyuyarak çıkardılar.

Burhaniye Karadenizliler Derneği Başkanı Salih Bayram, 9. düzenlediğimiz Karadeniz Yayla Şenlikleri geçen yıllara oranla daha dolu dolu geçti. Kaz Dağları’nda yaptığımız yayla şenliklerinde birlik ve beraberliği yaşamaya çalışıyoruz. Gelenek ve göreneklerimizi burada yaşatmaya çalışıyoruz. Bize destek veren sponsorlarımıza teşekkür ediyorum.”

Körfez Şahintürk ise şunları söyledi, “9.cusunu düzenlediğimiz Karadenizliler Yayla Şenlikleri’nin 9,10,11.’cisi gibi devam eder. Çocuklarımıza ve torunlarımıza kadar devam eder. Kaz Dağları’nın kaz gibi yolunmasını istemiyoruz. Bu dağların baki kalmasını istiyoruz. Şenliklerimize sadece Karadenizliler değil her ilden insan katılıyor. Türkiye’nin 80 ilinden katılan insan var. Artık Karadeniz şenlikleri yerine Türkiye geneline yayılan bir etkinlik olmayı amaçlıyoruz. “dedi.

Şenliklere sadece Edremit Körfezi’nden değil Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinden gelen Karadenizliler Kaz Dağları’nda bir araya geldi. 9.Körfez Karadenizliler Kazdağı Yayla Şenlikleri’ne gelen Karadenizliler ise, “Birlik ve beraberlik içerisinde her sene bir araya geliyoruz. Gelenek ve göreneklerimizi Kazdağılarının eteklerinde yaşama fırsatı buluyoruz. Hem eğleniyoruz. Hem de piknik yapıyoruz. Güzel bir gün yaşıyoruz” dediler.

Karadenizli ses sanatçılarından İsmail Türüt, Atalay, Çaykaralı Sinan’la Karadenizliler bir yandan eğlenirken hem de kemençe eşliğinde de horon teptiler. Yayla şenliklerine Körfezdeki Karadeniz dernekler başkanları. Kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, mülki amirler ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Şenlikler, akşam saatlerine kadar devam etti.

KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ
KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ
KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ
KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ
KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ
KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ
KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ
KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ
KARADENİZLİLER KAZ DAĞLARI’NDA HORON TEPTİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2011 Pazar 18:10:01
Güncelleme :27 Haziran 2011 Pazartesi 01:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?