6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Kepsut Süt Festivali başladı

Balıkesir'in Kepsut ilçesinde düzenlenen "Kültür ve Süt Festivali" başladı. Şenliklerin ikinci gününde yapılan yağlı güreşler kıran kırana geçti.

Şenlikler, güreş müsabakası, folklor ekibi gösterileri, Azerbaycan Halk Dansları Topluluğu gösterisi ve halk konserleri ile devam etti. Küçük güreşçiler rakiplerini yenmek için ter dökerken, 10-16 yaş arasındaki güreşçiler er meydanını renklendirdi. Kendilerinden kilo olarak ağır olan rakiplerini yenen çocukların mutlulukları gözlerinden okundu. Müsabakalarda ilk sekize giren güreşçilere ödül verildi.

Şenliklerin ilçeye güzellik katığını ve ilçeye ekonomik bir değer kazandırdığını ifade eden Cankul, Kepsut'ta daha evvel şeftali festivali yapıldığını ancak halkın en önemli geçim kaynağının hayvancılık olması sebebiyle şenliklerin adının "Kepsut Kültür ve Süt Festivali" olarak değiştirildiğini söyledi.

İlçede 320 bin 34 adet süt sığırı bulunduğuna dikkat çeken Cankul, "Daha önce ilçemizde 1 milyon şeftali ağacı bulunuyordu. Ancak bu ağaçların sayısı gittikçe azaldı ve 100 bine kadar indi. Biz de ilçe ekonomisin yüzde 70'ini kapsayan süt üretimini ön plana aldık. Süt ürünleri modern ortamlarda üretiliyor. Sadece Balıkesir'e değil, çevre illere de satılıyor. Günlük 151 ton süt üretiyoruz. Bu sebeple süt üretimi ayakta tutmak ve sütümüzü tanıtmak için bir festival düzenledik. Festivalde sadece süt değil, güreş müsabakaları, konserler ve halk dansları da yer alıyor. Vatandaşlarımız bizleri yalnız bırakmadı. Ata sporumuz olan yağlı güreşleri de bu festivale dahil ettik" dedi.

Bir sonraki festivalde rahvan at yarışları da yapılacağını ifade eden Cankul, "Kepsut ilk ziraat mühendislerinin yetiştiği bir ilçe. Çünkü ilk ziraat okulu buraya kuruldu. Ekonomisi hayvancılık ve tarım üzerine kurlu olan ilçemizi herkesin görmesini tavsiye ediyorum. Festivaller önümüzdeki yıllarda daha coşkulu olacak" diye konuştu.
Şenliklere Kepsut Kaymakamı Mehmet Türköz, Belediye Başkanı İsmail Cankul, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Celalettin Koç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festival, cuma günü sütlü tatlılar yarışması, en güzel inek yarışması, folklor gösterileri ve Gülşen'in konseriyle son bulacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2009 Perşembe 16:19:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?