7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Kimliğini kaybetti hayatı karardı

BALIKESİR'in Vicdaniye Mahallesi’nde yaşayan emekli 54 yaşındaki Mustafa Demir'in 10 yıl önce kaybettiği nüfus cüzdanı başına iş açtı. Hayatı boyunca hiç gitmediği İstanbul’da adına iki şirket kurulan Demir’e 48 bin 431 TL vergi borcu çıkarıldı.

Şaşkına dönen Bağ-Kur emeklisi Demir, savcılığa suç duyurusunda bulunurken, “Allah beterinden saklasın ama hapis cezası verilmesinden korkuyorum” dedi.

Oturduğu mahallede bir kahve işleten Mustafa Demir, 1998 yılında kimliğini kaybetti. Durumu hiç önemsemeyen Demir, Nüfus Müdürlüğü’ne gidip kendine yeni bir kimlik çıkarttı. Mustafa Demir, kaybolan kimliğinin başına açacağı işlerden habersiz yıllarca çalışıp 2003 yılında emekli oldu. Emekli olmanın huzurunu yaşamayı hayal eden Demir, yaklaşık 50 bin TL'lik vergi borcu ile sarsıldı. Mustafa Demir, kaybettiği nüfus cüzdanı ile hiç haberi olmadan bir tekstil şirketinin ortağı, bir reklam şirketinin de sahibi yapıldığını görünce gözlerine inanamadı.

İlk vergi borcu tebligatı, İstanbul Merter Vergi Dairesi’nden geldi. Yaşamı boyunca İstanbul’a hiç gitmeyen Mustafa Demir’e, Ekin Tekstil İplik San Tic. LTD Şirketi’nin ortağı ve yasal temsilcisi olarak gösterildiğinden dolayı gecikme zamları hariç, 32 bin 554 TL vergi borcu çıkarıldı. Merter Vergi Dairesi’ne giden Mustafa Demir, şirketi olmadığını, ömrü boyunca İstanbul’a adım atmadığını anlattı. Vergi dairesindeki memurlar, şirketin evraklarını gösterince 10 yıl önce kaybettiği kimliğinin fotokopisini gördü. Nüfus kağıdındaki bilgiler kendisine ait, ancak kimlikteki fotoğraf bir başkasınındı.

Derdini anlatınca Merter Vergi Dairesi görevlileri, savcılığa suç duyurusunda bulunmasını istedi. Balıkesir’e dönen Mustafa Demir vakit kaybetmeden savcılığa başvurdu. Savcılıkça yapılacak soruşturmanın sonucunu beklerken, ikinci şoku yaşatan haber ise Halkalı Vergi Dairesi’nden geldi. Mustafa Demir, yine haberi olmadan sahibi yapıldığı bir reklam şirketi yüzünden de devlete, 15 bin 877 TL’lik vergi borcu ile borçlanmıştı. Şimdi durumun araştırılması için savcılığa verdiği suç duyurusunun sonucunu bekleyen Demir, vergi borçları yüzünden hapis cezası almaktan korkuyor.

Mustafa Demir, “Balıkesir’de oturan emekli biriyim. Ne İstanbul’da bir işyerim oldu ne de böyle bir şirketim. İstanbul’a da başıma gelenlerin nedenini öğrenmek için ilk kez adım attım. Allah beterinden saklasın ama hapis cezası verilmesinden korkuyorum” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 18:58:50
Güncelleme :1 Şubat 2009 Pazar 19:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?