6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Kısa yoldan zengin olacaklardı!

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'nün değişik illerde eş zamanlı olarak düzenlediği operasyonlarda sahte altın işi ile dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen şebekenin çökertildiği bildirildi.

Balıkesir merkezli olan İstanbul, Kocaeli ve Yalova illerindeki operasyonlarda 4'ü bayan toplam 28 kişi yakalandı.

Biri bayan 7 kişinin serbest bırakıldığı operasyonda emniyetteki sorgulamaları tamamlanan 3'ü bayan toplam 21 şüpheli adli makamlara teslim edildi.

BİR ANDA ZENGİNLİK HAYALİNE ALDANDILAR
Edinilen bilgiye göre, Balıkesir ve çevre illerdeki vatandaşları, "gömü" neticesinde bulduklarını söyledikleri altınları sözde pazarlayarak dolandırmaya çalışan şüpheli şahısların Suç Örgütü kurdukları, borç alarak yada gayrimenkullerini satarak temin ettikleri paraları dolandırılan vatandaşların psikolojik sorunlar yaşadıkları tespit edildi.

Şebeke elemanlarının dolandıracakları vatandaşlara askerlik arkadaşı, iş arkadaşı, hemşeri ve akrabalarından oluşan yakınlık bağlarını kullanarak irtibata geçtikleri, çok sayıda define ve gömü bulan saf köylü bir tanıdıklarının olduğunu, altınların gerçek değerinden anlamadığını ve çok korktuğunu" söyleyerek, 200-400 TL değerindeki altınları 50-60 TL karşılığında alabileceklerine inandırdıkları belirlendi.

Profesyonel bir şekilde hazırladıkları senaryoyu oynayıp vatandaşları bir anda zengin olma hayaline kaptıran sahte altın şebekesine yönelik düzenlenen operasyonların Balıkesir ayağında 3'ü bayan 18, İstanbul'da biri bayan 8, Kocaeli'nde 1 ve Yalova Çınarcık'ta 1 olmak üzere toplam 28 kişi yakalanarak Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. İlk ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla biri bayan 7 kişi serbest bırakılırken, gözaltında tutulan 3'ü bayan toplam 21 şüpheli ise emniyetteki sorgulamalarının ardından adli makamlara teslim edildi.

Beş ildeki eş zamanlı operasyonlar sırasında yakalanan şahısların ev, işyeri, oto ve üst aramalarında, 10 adet Osmanlı turası ve Arapça yazılar bulunan metal sarı liralar, sahte sürücü belgesi, 6 bin 436 adet üzerinde Osmanlı turası ve Arapça yazılar bulunan metal sarı liralar, 7 kg. civarında metal renkli ortası delik saç pul, 6 kg. ağırlığında ortası delik metal saç pul, 20 adet 9 mm çapında dolu fişek, 40 adet üzerinde Osmanlı turası ve Arapça yazılar bulunan metal sarı küçük para, 2 adet metal sarı büyük para, 893 adet Osmanlı turası ve Arapça yazılı deliksiz metal sarı liralar, 1 adet 8 mm çapında kuru sıkı tabanca ve 13 adet mermisi, Baretta marka tabanca ve 8 adet fişeği, 880 adet büyük ve 190 adet küçük Osmanlı Reşat altınına benzer metalden yapılmış bijuteri, 51 adet küçük delikli Hamit altın, 4 adet büyük delikli Hamit altın, 3 adet (Yarıya bölünmüş 6 Adet) İngiliz altını, 12 adet normal İngiliz altını, 1 adet hassas altın tartı cihazı, 31 bin 760 TL nakit para ve 5 adet araca el konuldu. Balıkesir Müze Müdürlüğü'nden alınan ekspertiz raporunda 126 adet altın sikke ile bronzdan yapılmış 1 adet tören haçına ait parçaların tarihi eser olduğu belirlendi. Tören haçının Balıkesir Kuva-yi Milliye Müze Müdürlüğü'nde emanete alındığı bildirildi. Haklarında, "Suç işlemek için örgüt kurmak", bu örgüt faaliyetleri kapsamında değişik il ve ilçelerinden toplam 48 vatandaşı dolandırmak suçlarından işlem yapılan şahısların adliyedeki işlemleri devam ediyor.

Adliyeye sevklerinden önce sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Devlet Hastanesi'ne götürülen şüpheliler, hastane acilindeki yoğunluk sebebiyle doktorlar tarafından kabul edilmeyince yakınlardaki bir sağlık ocağına götürüldüler. Polis nezaretinde içeriye alınan şüphelilerden bir bayan araç içinde fenalık geçirdi. Bayan polisin koluna girerek yardım ettiği şüpheli kadın, sağlık ocağında doktor odasına alındı. Bu arada, sağlık ocağı önünde toplanan meraklı kalabalık, polislerin getirdiği şahısların dolandırıcı olduğunu öğrenince şüphelilere tepki gösterdiler. Yüzlerini kapatan şahıslara laf atıp tepki gösterirken bir bayan şüphelinin rahat tavırları ise dikkat çekti. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 Cuma 23:46:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?