6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Körfez'de Atatürk coşkusu

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'in Körfez ilçeleri Edremit ve Burhaniye'ye gelişinin 75. yıldönümü törenlerle kutlandı.

Edremit Şehit Hamdibey Meydanı'nda düzenlenen törene, Edremit Kaymakam Vekili Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Cumhuriyet Başsavcısı Savcısı Kemal Mecit ve 19. Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu ile askeri ve mülki erkan katıldı. Törende konuşan Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Atatürk'ün 75 yıl önce Edremit'e ikinci ve son defa geldiğini anlattı. Edremitliler olarak Ata'nın izinden ayrılmayacaklarını vurgulayan Başkan Kılıç, "Bizler, Edremitliler olarak statümüz ve konumumuz ne olursa olsun, Atatürk'ün bütün ilke ve prensiplerini daima kendimize rehber edinerek yolumuza devam etme kararlığı içerisinde olacağız.

Edremit'te Şehit Hamdibey, Ankara'da Mustafa Kemal Atatürk olmalıdır. 1934'te Atatürk, Edremit'e geldiğinde fikirleri de gelmiştir. Bu meydan Edremit'in tarihini anlatmaktadır. Atatürk sayesinde demokrasi ile yönetilmekteyiz. Demokrasi ile yönetilen bir başka İslam ülkesi yoktur. Atatürk, yalnız bir demokrat olarak yaşamış ve ölmüştür. Tarihi iyi analiz etmeliyiz. Kurtuluş Savaşı öncesine gidiyoruz. Makam için vatan satanlar var. Önce Türk ve Müslüman olacağız. Atatürk, 'İslam'da en iyi yönetim Cumhuriyettir' demiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ü iyi anlamak gerekir. Mustafa Kemal bir gün hepimize lazım olacaktır" dedi.

Mesleği avukat olan Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, gençlere de tarih dersi verdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar kalacağını belirten Başkan Kılıç, "Mustafa Kemal, İslam alemine bir lütuftur. İslam dininde saltanat yoktur" dedi.
Törende, Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencisi Esmanur Eren ve Edremit Lisesi'nden Rukiye Özdemir, "Bayrak" ve "Atatürk'e Sesleniş" adlı şiirlerini okudular. Yılmaz Akpınar Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibinin yöresel folklor gösterisi davetlilerce alkışlandı.
Burhaniye ilçesindeki törenlerde ise protokol üyeleri halk kütüphanesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdüler. Burada konuşan Belediye Başkanı Fikret Akova, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla selamlıyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2009 Pazartesi 19:00:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?