3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Körfezde zeytin ilaçlamaları başladı

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Edremit Körfezi bölgesindeki zeytinlikler uçakla ilaçlanıyor. Körfez Havaalanı'nda konuşlanan 5 zirai mücadele uçağıyla başlatılan ilaçlamanın birinci bölümünün 3 günde tamamlanması bekleniyor.

Merkezi Burhaniye'de bulunan Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği'nce organize edilen zeytin sineği mücadelesinin birinci bölümüne başlandı. Körfez Havaalanı'ndan kalkan 5 uçak, 640 bin dekar alandaki yaklaşık 10 milyon zeytin ağacını ilaçlıyor. Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü ile Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık İlçe Tarım Müdürlükleri'nden görevlendirilen 12 teknik elamanın gözetiminde yapılan ilaçlamanın birinci bölümünün 3 gün içinde tamamlanması planlandı.

Burhaniye Belediye Başkanı ve 76 Nolu Tarım Satış Kooperatifi (Tariş) Başkanı Fikret Akova, zeytin sineği ilaçlamasının körfezde kaliteli zeytinyağı için çok önemli olduğunu söyledi. Akova, önümüzdeki yıl organik ilaç kullanmanın yollarını arayacaklarını bildirdi. Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı Ramazan Yaşar da ilaçlamanın yapılmaması halinde yörede 80 ile 120 milyon YTL ekonomik kayıp olacağını bildirdi. Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman, ilaçlamanın zeytin üreticisine büyük katkı sağlayacağını bildirdi.
Birlik Sekreteri ziraat mühendisi Naci Öztürk, Körfez yöresinde yıllık 200 bin ton zeytin elde edildiğini belirterek, ilaçlama yapılmadığında üründe yüzde 30 ile 50 arasında kayıp olacağını bildirdi. Öztürk, ilaçlamanın toplu yapılması halinde başarılı olacağı için uçaklardan yararlanıldığını bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 15:29:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?