6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Köy evleri turizme kazandırılacak

Balıkesir’in Havran ilçesinde, kaymakamlığın öncülüğünde düzenlenen “Körfez’de Alternatif Turizm, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu panelde, köy evlerin turizme kazandırılması gerektiğinin altı çizildi.

Balıkesir Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu’nun yönettiği ve televizyon programcısı Tayfun Talipoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı ve Edremit Ticaret Odası başkan yardımcısı Adem Kuşcuoğlu’nun konuşmacı olarak katıldıkları panelde, Edremit Körfez ilçelerinde alternatif turizm seferberliği başlatılması kararı alındı.

Mimoza Belediye Düğün Salonu’nda düzenlenen panele Havran Kaymakamı Fatih Genel, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Kadıköy Belediye Başkanı Hasan Özel, Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ertaş, Havran ilçe jandarma komutanı Alim Yıldırım, Havran Emniyet Amiri Kemal Hiçyılmaz, diğer körfez ilçe daire amir ve müdürleri, oda başkanları, turizm işletme sahipleri, siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ile vatandaşlar katıldılar.

Toplantının açış konuşmasında Havran Kaymakamı Fatih Genel, “Körfezimizden bahsederken ilk aklımıza denizimiz ve dünyanın en kaliteli zeytin ve zeytin yağı gelmektedir. Ama bu yetmez Körfezimizin en büyük potansiyeli turizmdir. Turizmin de en büyük sorunu sezonun kısa, sadece iki ay olmasıdır. Bizim en büyük kaygımız iki ay olan bu turizm sezonunu 3 aya, 4 aya hatta 12 aya nasıl çıkarabiliriz? sorusu olmalıdır. Bugün; peribacalarımızı görmek için Ürgüp’e gezmeye 2-3 milyon yabanci turist geliyor. Bundan 20 yıl önce bunu söyleselerdi inanmazdık, Körfezimizin görülmeye değer güzellikleri oradan daha az mı? Kazdağlarımızı yeterince tanıtabilmiş miyiz?

Kocaseyit’in Balıkesirli, bu körfezin çocuğu, Havranlı olduğu yeterince biliniyor mu? Hayır ! Eceabat’a Çanakkale Şehitliğimizi ziyaret etmek için yılda yaklaşık üç milyon yerli ve yabancı turist ziyarete gelmektedir. Biz Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştiren Kocaseyit’i tüm dünyaya tanıtabiliriz. Tabiri caizse bir Kocaseyit turizmi geliştirebiliriz diye düşünüyorum. Kaplıcalarımız ve Jeotermal potansiyelimiz için de benzer şeyler söylenebilir. Kaplıca turizmi önümüzdeki yılların en önemli sektörü olacaktır. Kısaca şunu söylemek istiyorum. Bizler, Körfez insanları ve Turizmcileri olarak marka olmalıyız ve markalarımızı çoğaltmalıyız. Alternatif turizm alanlarını geliştirmeli ve çeşitlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Havran’ın ilçe ve beldelerinde doğal yapısının bozulmadığını tarihi evleri ile çok önemli ilçe olduğunu belirten Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, ”Havranda çok güzel Türk evleri bulunmaktadır. Bunlar Beypazarı ve Safranbolu da olduğu gibi turizme kazandırılabilir. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı destek olmaktadır. Sizler öncelikle kendinizi tanıtın. Bu toplantı tarihi bir dönüm noktasıdır. Herkes turizmden yararlanacak. Havran kalkınacak. Edremit körfezinde turizmi geliştirmek için tüm sivil örgütleriyle birlikte elbirliği ile çalışacağız” dedi.

Havran ilçe merkezi ve köylerde çekimler yaptığını belirten Tayfun Talipoğlu’da, “Deniz kenarları dağ bayır ikinci konutlarla dolmuş. Biz birilerine benzemekten kaçınalım. Biz kendimiz gibi olalım. Belediye başkanlarına rica ediyorum. Yörede sahil kenarlarında yüksek binalara izin vermesinler. Dünyada kıyıdan dağa doğru binalar alçalırken, bizde yüksekten başlıyor. Turistler yüksek binalara gelmiyor. Biz dünyanın en güzel bölgesinde yaşıyoruz. Çevre temizliğine dikkat edelim. Kazdağları’na yol açmanın dışında grayder ve dozer sokmayalım. Körfez’in farkında olmalıyız. Yemyeşil çevremiz ve çiçekli balkonlarımız olsun.

Kumsallarımızda bira şişeleri ve pet şişeler olmasın” dedi. Panelin yöre turizmi için çok yararlı olacağını umduğunu belirten Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, “Körfezde Altınoluk’tan Altınova’ya kadar inci gibi bir kıyı var. Şimdiye kadar kıyı turizmi yapıldı. Bundan böyle alternatif turizm olmalı. Körfezde termal turizm başlamıştır. Özellikle Güre termal turizm merkezi haline gelmiştir. Körfez’de 20 bin yatak kapasitesi vardır. Bölgede 50 bin ikinci konut var. Ayvalık açık hava müzesi konumunda değerlendirilmeli. 2008 yılında 133 bin yabancı 1 milyon 200 bin de yerli turist geldi” dedi.

20 yıllık turizmci olduğunu belirten Adem Kuşcuoğlu’da, “Körfezde yatak sayısı artıyor. Daha fazla turisti nasıl getirebiliriz. Bunun tartışmasını yapacağız. Bunun için de sık sık toplantılar yapmamız gerekiyor. Bol turistli bir sezon diliyorum” dedi. Panel yöneticisi Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu yaptığı kapanış konuşmasında “Bu toplantıları değişik ilçelerde sık sık yapalım ve Körfez Turizmcileri olarak tek çatı altında toplanalım. Bu bölgede turizmi 12 aya çıkaralım. Ben bir turizm profesörü olarak buna inanıyorum” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 15:59:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?