3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Köylüler 5 ayda 10 ton katı atık topladı

Balıkesir'de, 5 ay önce bir köyde başlayan çevre seferberliği başarıyla devam ediyor. 19 yaşındaki çevreci gencin öncülük ettiği proje ile Kepsut ilçesi Mahmudiye köyünde katı atıklar artık çöpe gitmeyip ekonomiye kazandırılıyor. 

Kendisi de Mahmudiyeli olan genç çevreci Murat Evim, kişisel girişimleriyle köyünde çevre seferberliği başlatmış, tüm köy halkının desteğini alarak Türkiye'de bir ilke imza atmıştı. Balıkesir Belediyesi ile anlaşmalı olan ambalaj ve benzeri katı atıkların geri dönüşümüyle ilgili faaliyet gösteren Örkasan isimli şirket ile anlaşan Murat Evim, köydeki ambalaj, plastik, cam, karton gibi katı atıkların her ay düzenli olarak toplatıyor. Kampanyaya büyük destek veren 300 hane ve bin nüfuslu köyün özellikle kadınları, daha önce köyün kirlenmesine yol açan atıkların toplanıp, üstelik ülke ekonomisine kazandırılmasından büyük mutluluk duyduklarını, uygulamanın tüm köylerde yapılması gerektiğini söylediler. Mahmudiye köyünde tüm ev ve işyerlerindeki geri dönüşümü mümkün atıklar kahvehane, bakkal ve belirlenen diğer noktalara konulan geri dönüşüm kutularında toplanıyor. Buralarda biriken atıklar, anlaşmalı şirket tarafından her ay düzenli olarak toplanıp geri dönüşüm için fabrikaya götürülüyor. Murat Evim, bu şekilde her ay ortalama 2 ton atığın alındığı köyde şu ana kadar 5 ayda toplam 10 ton atık toplandığını, bunun kampanyadan önce çöp olarak köyde kalıp, çevre kirliliğini artırmış olacağını, ancak, proje sayesinde köyün temiz kalmasıyla birlikte atıkların da çöp yerine milli ekonomiye kazandırıldığını kaydetti. Oğlu ile gurur duyduğunu söyleyen Mahmudiye köyünde ikamet eden Şennur Evim (59), "Biz özellikle ev hanımları olarak köyümüzdeki çevre temizliğinden çok memnunuz. Oğluma hem dua hem teşekkür ediyoruz. Girişimler yaptı, muhtar ve halkımız destekledi, köyümüz tertemiz oldu. Bunun bütün köylerde yapılması lazım" dedi. 

Mahmudiye köyünde, önümüzdeki Mart ayında yeni bir çevre seferberliği başlatılacağı, köyün 2 dönümlük mera arazisindeki bütün katı atıkların köy kadınları tarafından toplanacağı bildirildi. Bu arada, köyde geri dönüşümü mümkün olmayan çöplerin ise köy dışında kazılacak çukurlara çevreye zarar vermeyecek şekilde tahliye edileceği kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 14:03:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?