6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Köylülerden seçim boykotu

Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı bir köyde hiçbir seçmenin sandığa gidip oy kullanmadığı, seçimleri boykot ettiği bildirildi.

Dursunbey'in Delice köyünde 29 Mart tarihindeki yerel seçimlerde oy kullanılmadı. Görevli sandık kurulu saat 17.00'ye kadar beklediği halde 662 seçmenin bulunduğu köyde hiç kimse sandığa gidip oyunu kullanmayınca sandık başkanı seçim evraklarını çuvala bağlayıp mühürledikten sonra Dursunbey İlçe Seçim Kurulu'na teslim etti. Köylülerin kısa bir süre önce köyde yapılan tapu kadastro çalışmasında arazilerinin yarıdan çoğunun orman vasfına dahil edilerek ellerinden alındığını, buna tepki olarak oy kullanmadıklarını söyledi.

Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük, köylülerin sandık tepkisini anlamadığını, ancak, bunun kendi tercihleri olduğunu kaydetti. Kaymakam Küçük, "Seçmen olmak belli bir birikimi ve demokrasi kültürünü gerektirir. Kendi tercihleri olarak görüyorum. Bize daha önce böyle bir şey yapacakları bilgisi gelmedi. Bildirilseydi nedenlerini de belirtirlerdi. Niçin böyle bir şey yaptıklarını bilmiyorum. Protesto etmek için böyle yapmışlar. Ama, her halükarda devletin işi yürür. Delice köyüne bir muhtar vekili görevlendireceğiz. Mantıklı bir düşüncelerinin olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Delice köyü eski muhtarı Mehmet Kahraman ve köylüler, 2008 yılından önce arazilerin tapusu olmadığını, 2008 yılında geçen kadastro tarafından tapuların hazırlandığını, ancak, köylüye ait yerlerin üçte ikisini orman arazisi olarak ellerinden alındığını, ekilecek arazilerinin kalmadığını, oturdukları evlerin dahi kadastro çalışmalarında ormana dahil edildiğini iddia ettiler. Eski muhtar Mehmet Kahraman, "Köy arazileri 2003 yılında Dursunbey Orman İşletmesi tarafından mahkemeye verildi. Köylüler ise mahkemeyi 2005 yılında tamamlandıktan sonra öğrendi. Mahkeme süresince köyden hiç kimseye haber verilmedi. Bu mahkeme kararına göre köyün Yukarı Mahallesindeki evlerin tamamı ve ekilir arazi orman sınırları içine alınmış" dedi.

SEÇMEN SAYISI 662, KULLANILAN VE GEÇERLİ OY SAYISI "0"
Kadastro uygulamasının kendilerini büyük çapta mağdur ettiğini savunan Deliceliler, seslerini duyurabilmek için 29 Mart seçimlerinde kullanmadıklarını kaydetti. 662 seçmenin bulunduğu köyde sandıklardaki oy sayısı 0 olarak İlçe Seçim Kurulu tutanaklarına geçti. Delice köyü halkı Ankara'dan yetkililerin seslerini duymalarını ve yeni tarafsız bir heyet oluşturarak köyün arazilerinin yeniden tespit edilmesini, köyün içinden geçen kanalizasyonun üstü açık olduğu için özellikle yaz aylarında hastalıkların ortaya çıktığını, kanalizasyon ve su sorununun çözülmesini istediklerini belirttiler.

Köyün suyu olmadığı, kaymakamlığa bağlı olan Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından sondaj çalışmaları yapıldığı ve suyun bulunduğu, ancak, 800 metre uzaklıktaki su depolarına su basılmadığı ve sondaj kuyusunun üzerinin kapatıldığı iddia edildi. Köyde hane başı yıllık gelirin bin TL.'nin (1.000,00 Lira) altında olduğunu söyleyen 9976 nüfuslu Delice köyündeki vatandaşlar, KÖYDES hizmetlerinden yararlanamadıklarını, atalarından kalan mallara da devlet tarafından el konulduğunu belirterek mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 16:44:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?