6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Köyüne şehitlik yaptırdı

Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı Mahmudiye köyünde şehitlik yapıldı. Balıkesirli çevreci genç Murat Evim'in çabalarıyla yapılan köydeki şehitlik devlet erkanı tarafından açıldı.

Mahmudiye köyünde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can ile İl Jandarma Alay Komutanlığı adına KOM Şube Müdürü Yüzbaşı Mahir Çelik, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, MİT Bölge Başkanı ile çok sayıda davetli ve köylü vatandaşlar katıldı. Projesini Mimar Erkan Ağabeyoğlu'nun yaptığı Mahmudiye Şehitler Anıtı'nın açılış töreninde konuşan Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, tarih boyunca bu topraklarda dünyanın bazı güç odakları tarafından sürekli hesapların yapıldığı, çeşitli emellerin gerçekleştirilmek istendiğini belirterek, kanla kazanılan topraklarımıza iyi sahip çıkılması gerektiğini, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerin de asla unutulmayıp daima yaşatılması gerektiğini bildirdi.

Hasan Hüseyin Can, "Dünyanın zor coğrafyalarından birinde yaşıyoruz. Bu durum bize bu topraklarda yaşamanın bir bedeli olduğunu her zaman aklımızda tutmamız gerektiğini gösterir. Nitekim Türk milleti tarihin çeşitli dönemlerinde bu topraklardaki varlığını ve vatan yaptığı bu topraklarda yaşama gücünü daima mevcut kılabilmek için binlerce, on binlerce, yüz binlerce evladını şehit vermiştir. Bu toprakları korumayı namus borcu bilen binlerce vatan evladımız kanını ve canını seve seve feda etmiştir. Şairin dediği gibi, 'Toprakları toprak yapan üzerindeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır'. Uğrunda ölen her bir şehit bu coğrafyayı, bu toprağı vatan kılmıştır. Her bir şehidimiz bu toprakların vatan senedine atılmış birer aziz ve kutsal bir imza gibidirler. O bakımdan şehitlerimize çok şey borçluyuz.

Kendilerine minnet ve şükran duygularımızı her zaman muhafaza etmek gibi bir görevimiz var. Bunun yanında şehitlerimize karşı görevlerimiz de var. Önce niye şehit olduklarını, hangi yüce amaç için şehit olduklarını genç nesillere, genç kuşaklara çok iyi anlatmamız lazım. Bu bizim için çok önemli bir görevdir. Öte yandan, şehitleri unutmak gibi bir hakkımız asla yoktur. Onların aziz hatıralarını sürekli yaşatacak çalışmaları da üzerimize görev olarak kabul etmeliyiz. Bu bizim için kutsal bir görev, bir yükümlülük, bir zorunluluktur. Bugün bunun burada somut bir ifadesine görmekten gerçekten çok mutlu oldum. Bu anıtın yapılmış olması gerçekten çok büyük bir kıymet ifade etmektedir. Anıtın yapımında emeklerini seferber eden herkese hem şahsım hem de misafirler adına şükran duygularımı ifade ediyorum. Bu vesileyle Yüce Atatürk ve aziz şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyor, gazilerimizi de saygıyla selamlıyorum" dedi.

HAYALİ GERÇEK OLDU
Mahmudiye Şehitler Anıtı'nın yapılmasında büyük rolü olan 21 yaşındaki Murat Evim, özellikle köylü kadınların duasını aldı. Çevreci kimliği ve köyüne olan düşkünlüğü ile tanınan Murat Evim, 8 ay önce Mahmudiye'deki kadınları Çanakkale'ye götürdü. İlk defa gittikleri Çanakkale'de şehitlikleri görünce duygulanıp ağlayan kadınlar köylerine yapılan anıtın da ilham kaynağı oldu. Bu andan itibaren köyüne bir şehitler anıtı yaptırmayı hayal ettiğini anlatan Murat Evim, bugün bunu gerçekleştirmenin onurunu, gururunu ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Murat Evim, "3 Ağustos 2008 tarihinde köydeki kadınlarla birlikte Çanakkale'ye gezi düzenledik. Çoğu şehit kızı ve şehit torunlarıydı. Çok duygusal anlar yaşandı, bu durum beni yürükten etkiledi. Orada köyümüzden 39 şehidimizin olduğunu öğrendik. Bize bu vatanı armağan eden atalarımız için bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Benden sonra gelecek nesle bunları aktarmak için böyle bir şey düşündüm. Kendi köyümde bu anıtı açmaktan onur ve gurur duyuyorum. Destek veren ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Mahmudiye Muhtarı Ahmet Erçetin de şehitler anıtının yapılmasında öncü olan Murat Evim'e köy adına teşekkür etti. Törende köy muhtarı ile kaymakam ve Vali Yardımcısı konuşurken, projeyi gerçekleştiren Murat Evim'in program dışı bırakılıp konuşma yaptırılmaması dikkat çekti. Murat Evim ve köy muhtarı Ahmet Erçetin, şehitler anıtının yapılmasında, kendisine destek veren Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, 6. Ana Bakım Merkez Komutanı Albay Ziya Karagöz'e, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Mehmet Tural'a, Alay Komutanlığı bünyesindeki diğer komutanlar ile proje sahibi Erkan Ağabeyoğlu'na, Tellioğlu Şirketler Grubu, Uluova İnşaat, işadamı Mahmut Yavuz ve Erhan Ortaköylü ile Mahmudiyeli olan Gençler Birliği'nin futbolcusu İlhan Eker'e teşekkür etti.

Öğrencilerin şiirler okuduğu törende bayrağa sarılı anıt protokol tarafından açıldı. Yan ve öndeki ayakların Mahmudiye köyünden Çanakkale'de şehit olan 39 şehidi temsil ediyor. Kaide üzerindeki yüksekliği 4.15 metre, eni 80 santim olan mermer anıtta ay yıldız amblemi bulunurken, 12 metre yüksekliğindeki bayrak direğine 3.5x4 metre ebadında bayrak asıldı. Balıkesir Belediye Bandosu'nun kahramanlık marşları çaldığı açılış töreni, davetlilere verilen ikram ile sona erdi. Balıkesir Çevre Dostları Derneği başkanı olan Murat Evim, törene katılan Balıkesir Muharip Gaziler Derneği Başkanı Halusi Karakuz'a tüm gaziler adına çiçek verdi. Gaziler, genç çevreci Murat Evim'i köyüne diktirdiği şehitler anıtı için tebrik ettiler. Törenden sonra gaziler ve köylüler şehitler anıtında bol bol hatıra fotoğrafı çekildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 10:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?