6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Koza fıstığı dünya markası olacak

Balıkesir'in Havran ilçesinde maden hafriyatı ve İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Ovacık'ta altın üretimi yapan Koza ve İpek Grubu Şirketleri'nden ATP, Kozak yaylasında 5 milyon dolar yatırımla 11 bin metrekare kapalı alana sahip alana çam fıstığı işleme tesisi kuracak.

Bölgedeki çam fıstığı üreticisi tüm köylülere katma değer sağlayacak olan tesisle Koza fıstığı dünya markası haline gelecek.

Sürdürülebilir madencilik anlayışıyla yeraltı zenginliklerini Türk ekonomisine kazandıran Koza, yine bünyesindeki ATP şirketiyle birlikte bu kez yer üstü zenginliklerini de yine kriz ortamında ekonomiye kazandıracak. Üretimini çevreye ve insana saygı önkoşuluyla sürdürüp, ekonomik ve sosyal kalkınmayı çevre korumayla birleştirerek Avrupa ve dünya ülkelerine örnek gösterilen Koza Altın İşletmeleri, faaliyete geçtiği günden itibaren maden rehabilitasyon alanında 20 bin, ayrıca maden genelinde 50 bin zeytin fidan dikti.

Ardından ATP şirketi, Bergama ve Ayvalık'a bağlı Kozak Yaylası'nın doğal ürünlerinin sunulduğu bin 500 metrekarelik alanda kurulu fıstığın dünyaca bilinen adıyla "Pienea" adıyla yöre turizmine hizmet verecek tesisi açtı.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, bu kez ise 5 milyon dolar yatırımla çam fıstığı işleme tesisi kurma kararı alındığını açıklayarak Kozak Yaylası'nın Yukarıbey mevkiinde 11 bin metrekarelik alanda kurulacak olan tesiste işlenecek fıstıkların ihraç edileceğini belirtti. Gıda sektöründeki yatırımla ilgili gerekli tüm izinlerinin alındığını, inşaat çalışmalarının ise başlama noktasına geldiğini belirten Koza- ATP Grubu adına açıklamada bulunan Benhür Güzeler, "En iyi teknoloji ile faaliyet gösterecek olan tesisteki ürünlerimiz organik sertifikalı olacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 21:28:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?