7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Kriz davulcuları da vurdu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ramazan aylarında sahur vakitlerinde davul çalarak vatandaşları oruç ibadetlerini yerine getirebilmelerini sağlamaya çalışan Ramazan davulcuları, ekonomik kriz nedeniyle bahşiş alamamaktan dertli.

Biri 10 yıldır, diğeri ise 12 yıldır Ayvalık’ın Çamlık mevkiinde Ramazan geceleri Sahur vakitlerinde davul çalıp, maniler söyleyerek vatandaşların oruç tutabilmesini sağlayabilmek için çabalıyor. Ramazan ayının simgelerinden olan Sahur davulcularından Yaşar Sat ve Mehmet Ali Görgülü, Ramazan geleneklerinden olan Sahur vakti davulculara bahşiş verilmesi geleneğinin ekonomik kriz nedeniyle dibe vurmasından dolayı, evlerine elleri boş dönmek zorunda kaldıklarını söyledi.

12 yıldır Ramazan aylarında davul çalarak oruç tutmak isteyen vatandaşları uyandırmaya çabaladığı belirten Yaşar Sat; “Eskiden Ramazan ayının gelmesini dört gözle beklerdik. Sahur vakitlerinde davul çalıp, maniler söyleyerek, oruç tutmalarını sağladığımız vatandaşlar, bahşişe boğarlardı bizi. Bugünün parasıyla kıyasladığınızda, bir gecede nereden bakarsanız bakın, elimize 100–150 TL para geçerdi. Ama seneler geçti ve günümüzde her sene daha da düştü topladığımız bahşişler. Ama son iki yıldır, perişanız. Hele hele bu yıl geceleri davula çıktığımıza bile değmiyor. Geçen yıl gecede 5–10 TL bahşiş toplarken, bu yıl neredeyse bir hafta geçtiği halde, altı gecede topladığımız toplam bahşiş, sadece 5 TL oldu. Yani bir gecede 1 TL bile bahşiş toplayamaz olduk. İnsanlar artık, Ramazan aylarında, kapılarından davul çalıp, maniler söylediğimizi duyduklarında, bahşiş vermemek için evlerindeki ışıkları bile söndürüyorlar. Oysa biz Ramazan davulcularının tek geliri de toplayacağımız bahşişlerdir. Çoluk çocuğumuzun karnını bu bahşişlerden sağlayacağımız gelirlerle temin etmeye çabalıyoruz” diye konuştu.

10 yıldır Ramazan aylarında sahur vakitlerinde davul çaldığını söyleyen Mehmet Ali Görgülü ise, “Ramazan gecelerinde yaz-kış; yağmur, çamur demeden ve geceleri uykumuzun en tatlı yerinde yataktan kalkıp, vatandaşlarımızı Ramazan aylarında sahur vakitlerinde oruç tutabilmelerini sağlayabilmek için emek harcıyoruz. Ama artık Sahur vakitlerinde para toplayamıyoruz. Bu yıl, Yaşar ağabey ile birlikte 6 gecedir aldığımız bahşiş sadece toplam 5 TL. Harcadığımız emeğe mi yanalım, çektiğimiz çileye mi yanalım, şaşırdık kaldık. Çamlık mevkii Ayvalık’ın maddi durumu yerinde olan mahallelerinden biridir. Ülke genelinde ki ekonomik krizden dolayı burada yaşayanlar bile oldukça fazla etkilenmiş durumdalar. Eskiden bir gelenekti sahur davulcusuna bahşiş vermek. Ama geçmişten günümüze baktığınızda bu gelenekte artık yok olmaya başladı. Bunun en büyük nedeni de insanlar artık bahşiş vermekten bile aciz duruma düştüler. Allah sonumuzu hayırlı etsin’’ dedi.

Her iki Ramazan davulcusu da, seneye bu şartlarda Ramazan aylarında davulcu kalmayacağını belirterek, devletin birimlerinin ya da belediyelerin Ramazan davulcusu geleneğini sürdürülebilmesi için ekonomik anlamda kendileri gibi sahur vakitlerinde davul çalan meslektaşlarına ekonomik destekte bulunulmasının sağlanılması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Yaşar Sat ve Mehmet Ali Görgülü adlı Ramazan davulcuları tek umutlarının Bayramda toplamayı hayal ettikleri bahşişler olduğunu belirtirken, ''Geçen yıl bayram da bile doğru düzgün bahşiş toplayamamıştık. İnşallah bu yıl Allah yüzümüzü güldürür” diye konuşutu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2009 Çarşamba 17:30:22
Güncelleme :26 Ağustos 2009 Çarşamba 17:38:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?